Pomiń

Przytulny salon z aneksem kuchennym w bloku #metamorfoza

Przestronny pokój małego dziecka przed i po metamorfozie, zaplanowanej przez projektantów IKEA.

Zobacz metamorfozę mieszkania w którym projektant wnętrz spełnia marzenie lokatorów o otwartej kuchni! Dzięki nowej aranżacji rodzina zyskała komfortową i funkcjonalną przestrzeń łączącą salon z aneksem kuchennym. W mieszkaniu młodej pary powstała również przytulna sypialnia oraz idealnie dopasowane do potrzeb mieszkańców rozwiązanie do przechowywania.


Przed metamorfozą

Wyzwania przed jakimi stanął projektant:

  • brak funkcjonalnego rozwiązania łączącego salon z przestrzenią kuchenną,
  • potrzeba przytulnej i komfortowej sypialni – przytłaczająca meblościanka,
  • brak zorganizowanego i uporządkowanego systemu do przechowywania,
  • brak dodatkowej przestrzeni do pracy zdalnej,

Po metamorfozie

Otworzenie przedpokoju na pokój dzienny umożliwiło stworzenie przytulnego i wygodnego miejsca do wypoczynku połączonego z aneksem kuchennym. Dzięki przeniesieniu zabudowy kuchennej do przestronnego salonu mieszkańcy zyskali dodatkowe wnętrze na aranżację domowego biura.

Białe, matowe wykończenie frontów kuchennych z serii VEDDINGE spójnie łączy się z dolną zabudową szafek BESTÅ w salonie, oraz białymi frontami szaf PAX w przedpokoju.

Dzięki rozwiązaniu z wyspą kuchenną, mieszkańcy zyskali dodatkowe miejsce do przechowywania. Przestrzeń ta idealnie sprawdzi się również podczas spotkań z przyjaciółmi.

W bezpośrednim sąsiedztwie kuchni znajduje się okrągły stół. To idealnemiejsce nie tylko na wspólne posiłki, ale i wieczory z planszówkami.  Duża, wygodna sofa FRIHETEN wyraźnie wydziela w salonie strefę wypoczynku. 

Lampa podłogowa zapewnia komfortowe warunki do czytania, a dzięki stolikowi GUALÖV z dodatkowym schowkiem i pojemnym blatem, mamy pewność, że najpotrzebniejsze rzeczy mamy zawsze pod ręką.

Fotel STRANDMON z dodatkowym podnóżkiem zachęca domowników do zatrzymania się w nim z ulubioną książką na dłużej.

Półka, która powstała z blatu kuchennego umieszczonego bezpośrednio nad szafami tworzy oryginalną zabudowę i zapewnia dodatkową przestrzeń na przechowywanie.

Strefa wypoczynku

Wygodne, obszerne łóżko z odpowiednio dobranym materacem to nie wszystko. W miejsce zagłówka pojawiły się duże poduszki, które stanowią idealne wsparcie podczas czytania. Dodatkowe tekstylia nadają wnętrzu przytulności i przełamują surowy charakter wnętrza. Szafy PAX wzdłuż jednej ze ścian idealnie wypełniają przestrzeń, zapewniając parze doskonałe warunki do przechowywania zarówno rzeczy codziennego użytku jak i te sezonowe . Białe, matowe fronty ze stylowymi czarnymi uchwytami MOSSARYD nie przytłaczają tej niewielkiej, utrzymanej w minimalistycznym stylu przestrzeni. 

Łazienka

W miejsce wanny pojawiło się wygodne i proste rozwiązanie z prysznicem. Przechowywanie zorganizowano zarówno w szufladach pod umywalką jak i w bardzo praktycznej, wiszącej szafce z lustrem. 


Układ wnętrza po metamorfozie, stwarza idealne warunki zarówno dla wspólnych aktywności pary, jak i pozostawia domownikom przestrzeń do realizowania własnych zainteresowań.

Dagmara FajksProjektantka wnętrz IKEA


Potrzebujesz pomocy przy projektowaniu swoich wnętrz?

Pomożemy ci zaprojektować funkcjonalną i atrakcyjną kuchnię, garderobę, sypialnię, pokój dzienny, pokój dziecka oraz przestrzeń dla biznesu. Umów się na spotkanie z naszym projektantem w sklepie lub zdalnie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne metamorfozy