Pomiń

Polityka prywatności IKEA Retail Sp. z o.o. („IKEA”)

Na tej stronie dowiesz się, w jaki sposób IKEA przetwarza dane osobowe. Tutaj także możesz skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych.

Zbieramy i wykorzystujemy Twoje dane, aby informować Cię o towarach, usługach i promocjach, a także po to, by umożliwić Ci zakupy w sklepie IKEA, przez Internet lub telefon.

Zbieramy też informacje po to, aby Twoje doświadczenia z zakupów w IKEA mogły w przyszłości być lepsze.
Jeśli zdecydujesz się wziąć udział w rekrutacji na stanowisko w IKEA, również wtedy poprosimy Cię o pewne informacje, które będą nam potrzebne dla rozpatrzenia Twojej kandydatury.

Niniejsza Polityka Prywatności obowiązuje od 07.10.2020

1

Jakie rodzaje informacji na Twój temat może zbierać IKEA?

Rejestracja / formularze / ankiety

Zbieramy dane osobowe związane z korzystaniem przez Ciebie z naszych usług, w tym przystąpieniem do IKEA FAMILY. Na przykład, kiedy rejestrujesz się w IKEA FAMILY przekazujesz nam określone dane osobowe. Na tej podstawie tworzymy Twój profil IKEA FAMILY. Podobnie, kiedy chcąc się z nami skontaktować, przesyłasz nam formularz kontaktowy. Dane, które nam podajesz obejmują: dane identyfikacyjne (jak imię i nazwisko) oraz dane kontaktowe (jak numer telefonu, adres lub adres e-mail), inne informacje podane przy rejestracji lub w formularzu, a także informacje o podjętych za pośrednictwem profilu IKEA FAMILY działaniach. Możemy także zbierać Twoje dane, kiedy zgłaszasz swój udział w wydarzeniach lub konkursach, które organizujemy oraz kiedy dzielisz się z nami swoją opinią o nas, naszych towarach i usługach. Możemy także zbierać dane dotyczące Twoich zainteresowań i preferencji (np. kiedy wypełniasz nasze ankiety).

Zakup towarów i usług

Kiedy dokonujesz zakupu towarów lub usług, w szczególności na naszej stronie internetowej, poprzez Domolinię lub z wykorzystaniem karty IKEA Family, oprócz Twoich danych identyfikacyjnych i kontaktowych zbieramy także informacje dotyczące Twoich zakupów i płatności (np. informacje o zakupionych towarach i usługach, wartości zamówienia, sposobie płatności, danych do faktury i adresie dostawy, osobie upoważnionej do odbioru towaru). W przypadku usług realizowanych zdalnie (zdalne planowanie, konsultacje projektów…itp.), możemy również nagrać przebieg naszego spotkania z Tobą w celu udokumentowania przebiegu realizacji usługi.

Dane z innych źródeł

W niektórych przypadkach łączymy dane osobowe od Ciebie pochodzące z rejestracji/ formularzy/ankiet/zamówień z innymi informacjami, w tym danymi dotyczącymi korzystania z naszych stron internetowych, aplikacji mobilnej IKEA i stron w mediach społecznościowych, poprzednich stron lub komunikatów, z których dostałeś się na nasze strony oraz interakcji z naszą komunikacją, w tym dostarczaną przez zewnętrznych dostawców usług (np. Facebook, Google), a także Twoimi danymi zawartymi w profilu IKEA FAMILY (jak historia zakupów, zadeklarowane preferencje zakupowe, towary w koszyku). Ponadto, uzupełniamy lub łączmy Twoje dane osobowe z informacjami pochodzącymi z różnych źródeł zewnętrznych, w tym danymi demograficznymi, geograficznymi, danymi o interakcjach z zewnętrznymi dostawcami usług, a uzyskane w ten sposób połączone dane wykorzystujemy w sposób zgodny z postanowieniami niniejszej polityki prywatności i w celach tam określonych.

Media społecznościowe

Niektóre spośród naszych treści są dostępne za pośrednictwem zewnętrznych społeczności, forów, mediów społecznościowych, a także usług, wtyczek i aplikacji („Serwisy społecznościowe”). Wszelkie interakcje z nami, a także przeglądanie udostępnianych przez nas treści w Serwisach społecznościowych a także udział w organizowanych przez nas konkursach lub akcjach (np. przez dodanie odpowiedniego „hashtaga”),, oznacza przetwarzanie Twoich danych przez nas. Zbieramy tam dane dotyczące Twojego konta w Serwisie społecznościowym (np. imię i nazwisko, identyfikator użytkownika, zdjęcie profilowe, Twoje posty i polubienia). Możemy także zbierać dane pochodzące z Twoich interakcji z udostępnianymi przez nas treściami (np. przeglądane treści, informacje o wyświetlanych Ci reklamach oraz reklamach, na które kliknąłeś).Więcej informacji znajdziesz w części pt. „Serwisy Społecznościowe” oraz „Cookies” poniżej.

Rekrutacja

Kiedy aplikujesz na stanowisko w IKEA, przetwarzamy wszelkie dostarczone przez Ciebie dane osobowe w celu weryfikacji Twojej aplikacji. W ramach programu poleceń pracowniczych, możemy również otrzymać Twoje podstawowe dane kontaktowe (imię, nazwisko, adres e-mail) od jednego z naszych obecnych pracowników. W takim wypadku, skontaktujemy się z Tobą, aby potwierdzić Twoją chęć udziału w rekrutacji. Jeśli nie uzyskamy Twojego potwierdzenie, dane nie będą wykorzystane w procesie rekrutacji i zostaną usunięte. Więcej informacji znajdziesz poniżej, w części „Udział w rekrutacji w IKEA”.

Informacje techniczne i dotyczące korzystania z usług

Zbieramy także pewne informacje technicznie i informacje dotyczące korzystania z naszych usług, w tym dotyczące rodzaju Twojego urządzenia (komputera lub urządzenia mobilnego), przeglądarki internetowej i Twojego systemu operacyjnego, dostawcy usług internetowych lub operatora sieci komórkowej, identyfikatora urządzenia, adresu fizycznego MAC, adresu IP, ustawień urządzenia i przeglądarki, naszych stron odwiedzanych przez Ciebie, przeglądanych przez Ciebie treści, a także inne informacje dotyczące korzystania z usług. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w rozdziale pt.: "Cookies" i "Strony internetowe".

Twoje zapytania

Kiedy kontaktujesz się z naszą Domolinią lub Biurem Obsługi Klienta możemy uzyskać dostęp do historii Twoich interakcji z nami, Twoich zakupów, wcześniejszej korespondencji z nami lub Twoich identyfikacyjnych i kontaktowych. Rozmowy telefoniczne z pracownikami Domolinii są rejestrowane.

Jeśli jesteś reprezentantem, pracownikiem lub współpracownikiem podmiotu, z którym IKEA podpisała umowę

Jeśli reprezentujesz podmiot, z którym IKEA podpisała umowę, przetwarzamy Twoje dane w celu realizacji tej umowy oraz wywiązania się z obowiązków wynikających z obowiązujących przepisów (np. podatkowych).

Jeśli jesteś pracownikiem lub współpracownikiem takiego podmiotu, mogliśmy otrzymać Twoje dane osobowe, takie jak imię, nazwisko, numer telefonu, adres e-mail oraz stanowisko, aby umożliwić naszym pracownikom kontakt z Tobą w ramach realizacji umowy pomiędzy IKEA a Twoim pracodawcą lub zleceniodawcą. Szczegółowe informacje znajdziesz w części „Informacja dla reprezentantów, pracowników i współpracownicy podmiotów współpracujących z IKEA”.

2

W jaki sposób wykorzystujemy zebrane informacje i jaka jest podstawa naszych działań?

Poniżej przedstawiamy cele, w których wykorzystujemy Twoje dane oraz podstawę prawną naszych działań. Pamiętaj, że są to ogólne informacje o sposobach wykorzystania danych osobowych przez IKEA, z którymi możesz się spotkać odwiedzając nasz sklep i strony internetowe, dokonując u nas zakupu, korzystając z naszych usług, kontaktując się z nami czy aplikując na ogłoszenia o pracę w IKEA.

Twoje dane możemy wykorzystać w szeregu zgodnych z prawem celów, w tym:

  • w celu zawarcia i wykonania zawartej z Tobą umowy, a także podjęcia działań na Twoje żądanie przed zawarciem umowy (np. zakup towarów i usług w sklepie, na odległość i ich dostawa, świadczenie Ci usług związanych z naszymi stronami internetowymi, zapewnianie Ci korzyści w ramach programu IKEA FAMILY ("Program"), częściowo czynności związane z rekrutacją) – podstawa prawna: art. 6 ust. 1 b) RODO;
  • w celu wykonania obowiązków przewidzianych w prawie, w szczególności w prawie podatkowym i rachunkowym, konsumenckim, ochrony danych osobowych lub przy procesie rekrutacji (np. wystawienie faktur, rozpatrywanie Twoich żądań związanych z Twoimi prawami, o których mowa w rozdziale "Jakie prawa przysługują mi z racji tego, że IKEA przetwarza moje dane osobowe?) – podstawa prawna: art. 6 ust. 1 c) RODO;
  • w naszych uzasadnionych interesach (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 f) RODO), takich jak:

  1. komunikacja z Tobą, w tym przez Domolinię, Biuro Obsługi Klienta, nasze strony internetowe, nasze profile w Serwisach społecznościowych, komunikacja z naszymi klientami biznesowymi i wykonanie zawartych z nimi umów za pośrednictwem ich pracowników oraz osób reprezentujących klienta, komunikacja z naszymi klientami i wykonanie zawartych z nimi umów za pośrednictwem osób upoważnionych przez klientów, nagrywanie rozmów z Domolinią,
  2. rozpatrywanie Twoich reklamacji i innych zgłoszeń oraz zapytań, umawianie wizyt związanych z usługami planowania lub pomiaru pomieszczeń,
  3. marketing naszych produktów i usług oraz produktów i usług naszych partnerów,
  4. badanie satysfakcji klienta, na podstawie m.in. ankiety zadowolenia z obsługi klienta lub ankiety dot. naszych towarów i usług (w tym oparte na profilowaniu),
  5. analizy statystyczne i badania rynku (w tym oparte na profilowaniu), w tym analizy skuteczności działań marketingowych i promocyjnych,
  6. polepszanie naszych towarów i usług (w tym oparte na profilowaniu),
  7. powiązanie ze sobą urządzeń oraz wykorzystywanych na nich przeglądarek jako należących do tego samego użytkownika lub Klubowicza na potrzeby realizacji jednego albo większej liczby celów opisanych powyżej,
  8. łączenie ze sobą danych pochodzących z różnych źródeł (w tym offline), które zostały wyjściowo zgromadzone w kontekstach innych niż dane zgromadzone online na potrzeby realizacji jednego albo większej liczby celów opisanych powyżej,
  9. zapewnienie bezpieczeństwa naszych usług online;
  10. monitoring wizyjny w naszych sklepach, a także
  11. ustalenie, dochodzenie lub obrona przez roszczeniami (w tym ostatnim celu możemy także przetwarzać Twoje dane szczególnych kategorii na podstawie art. 9 ust. 2 f) RODO).
  12. zapewnienie skutecznej realizacji umów z Twoim pracodawcą lub zleceniodawcą, jeśli jesteś pracownikiem/współpracownikiem podmiotu, z którym podpisaliśmy umowę.
  • na podstawie Twojej zgody, m.in. w celu
    1. przedstawienia Ofert Preferencyjnych,
    2. podjęcia innych decyzji, o których mowa w art. 22 ust. 2 c) RODO
    3. przetwarzania szczególnych kategorii danych osobowych - podstawa prawna: art. 6 ust. 1 a) RODO,
    lub art. 9 ust. 2 a) RODO (w przypadku szczególnych kategorii danych osobowych)
    4. Korzystania z lokalizacji oraz aparatu Twojego urządzenia mobilnego, podczas korzystania z aplikacji mobilnej IKEA
    5. Przedstawienia spersonalizowanych treści podczas korzystania z aplikacji mobilnej IKEA
    6. marketing naszych towarów i usług oparty o analizę Twoich zainteresowań i preferencji (profilowanie) oraz przedstawianie Ci treści i komunikatów marketingowych na podstawie Twoich zainteresowań i preferencji,

  • Najczęściej już przy zbieraniu Twoich danych osobowych informujemy Cię o podstawowych celach, w których będziemy je zbierać i wykorzystywać. Dodatkowo, poniżej opisujemy poszczególne procesy w IKEA i konteksty, w których dochodzić może do wykorzystywania Twoich danych osobowych. Opisujemy w nich podstawowe cele przetwarzania Twoich danych. Dodatkowo, dane te możemy wykorzystywać w dodatkowych celach, np. aby dokonać analizy statystycznej i badania rynku, badania satysfakcji klienta czy dla polepszania naszych towarów i usług (także w oparciu o profilowanie), a także w celu ustalenia, dochodzenia i obrony przed roszczeniami. Przetwarzanie Twoich danych w IKEA odbywa się zawsze zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Dotyczy to zarówno krajowych przepisów, jak i tych obowiązujących w ramach Unii Europejskiej.


ADMINISTRATOR

Administratorem danych osobowych, które przekazujesz w opisanych poniżej przypadkach, jest IKEA Retail Sp. z o.o. z siedzibą w Jankach k/Warszawy, Pl. Szwedzki 3, 05-090 Raszyn. W określonych przypadkach, korzystając z niektórych z usług, możemy Cię poprosić o przekazanie swoich danych także innemu Administratorowi (np. dostawcy usługi płatności online). Będzie to jednak jasno wynikało z informacji, którą otrzymasz od nas w momencie zebrania Twoich danych oraz z regulaminu danej usługi.

Jak długo przechowujemy twoje dane osobowe?

Zasadniczo, Twoje dane przechowujemy, przez okres wykonywania zawartej z Tobą umowy, w tym świadczenia usług czy przez okres niezbędny do rozpatrzenia Twojego zapytania lub reklamacji

a następnie także przez okres wynikający z obowiązujących przepisów prawa, np. do czasu przedawnienia roszczeń na mocy Kodeksu Cywilnego, lub, w przypadku dokumentów podatkowych, przez okres wynikający z przepisów dotyczących dokumentacji podatkowej i rachunkowej tj. 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. Twoje dane wykorzystywane na podstawie zgody, przechowujemy do czasu jej cofnięcia, a Twoje dane wykorzystywane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu, do czasu wniesienia sprzeciwu, który uznamy za zasadny.
Poniżej, przy opisach poszczególnych procesów w IKEA, znajdują się dodatkowe, szczegółowe informacje odnośnie okresów przechowywania danych.

3

Jak mogę się skontaktować z IKEA w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych?

Poprawność przetwarzania danych osobowych w IKEA nadzoruje Inspektor Ochrony Danych, Sebastian Faber, z którym możesz się skontaktować korzystając z poniższego formularza.

4

Jakie prawa przysługują mi z racji tego, że IKEA przetwarza moje dane osobowe?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, masz prawo żądać dostępu do swoich danych osobowych lub ich usunięcia czy aktualizacji, zaprzestania ich przetwarzania w określonym celu,

wycofać wszelkie zgody, których nam udzieliłeś, czy skorzystać z prawa do przeniesienia Twoich danych do innego administratora (w przypadku, gdy Twoje dane przetwarzamy na podstawie zgody lub w celu wykonania zawartej z Tobą umowy) lub do wniesienia sprzeciwu co do ich przetwarzania (w przypadku, gdy Twoje dane przetwarzamy na podstawie uzasadnionego interesu).

Przy Ofertach Preferencyjnych możesz także przedstawić IKEA swoje stanowisko i zakwestionować naszą decyzję oraz zwrócić się do IKEA, aby pracownik IKEA rozważył Twoją sytuację.

Pamiętaj jednak, że nie zawsze będziemy mogli spełnić Twoją prośbę lub żądanie np. ze względu na obowiązujące nas przepisy prawa.

Poinformujemy Cię o podjętych działaniach lub o powodach odmowy ich podjęcia.

Aby skorzystać z przysługujących Ci praw, skontaktuj się z naszym Inspektorem Ochrony Danych (patrz rozdział 3 powyżej).

Co mogę zrobić, jeśli uważam, że IKEA niewłaściwie obchodzi się z moimi danymi?

Jeśli uważasz, że przetwarzając dane osobowe, działamy niewłaściwie lub w sposób niezgodny z prawem, prosimy daj nam znać, korzystając z metod kontaktu opisanych powyżej.

Oczywiście, w każdej chwili możesz wnieść skargę do organu nadzorczego, czyli urzędu państwowego, powołanego do nadzorowania przestrzegania przepisów z zakresu ochrony danych osobowych w Polsce. Funkcję tę w Polsce pełni Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (www.uodo.gov.pl).

W jaki sposób IKEA uaktualnia informacje zawarte na tej stronie?

Usługi i promocje IKEA będą się z czasem zmieniały. Niniejsza polityka prywatności będzie uaktualniana okresowo, aby odzwierciedlać te zmiany i odpowiadające im zmiany w naszych praktykach dotyczących wykorzystywania informacji. Za każdym razem, gdy zmienimy niniejszą politykę prywatności, zmienimy też na niej datę, aby wskazać, kiedy zostały dokonane zmiany. Zachęcamy do regularnego przeglądania niniejszej polityki prywatności, gdy korzystasz z naszych usług. Jeśli dokonujemy zasadniczych zmian w niniejszej polityce prywatności będziemy Cię czynnie informować z wyprzedzeniem o dokonywanych zmianach, w szczególności jeśli zmiany te wiążą się ze zmianami naszych usług, tak abyś mógł zdecydować czy chcesz dalej z nich korzystać. W szczególności, jeśli posiadamy adres e-mail do Ciebie to możemy poinformować Cię o zmianie e-mailowo lub możemy poinformować Cię za pośrednictwem komunikatu na naszych stronach internetowych.

Czy IKEA dzieli się moimi danymi z innymi firmami i osobami?

Dzielimy się niektórymi danymi z usługodawcami, których zaangażowaliśmy do realizowania usług w naszym imieniu (np. z kurierami, którzy dostarczają zamówienia złożone przez Internet lub firmami, które w naszym imieniu realizują usługę montażu naszych mebli w Twoim domu). W przypadku dokonania zakupu naszych towarów lub usług, także w przypadku towarów i usług firm trzecich oferowanych w sklepach lub na stronach internetowych IKEA, ujawniamy dane osobowe w ograniczonym zakresie podmiotom, które przeprowadzają w naszym imieniu badania satysfakcji klientów. Możemy także udostępnić Twoje dane firmom, które świadczą dla nas usługi kampanii marketingowych. Większość z tych firm, na mocy odpowiednich umów, zobowiązana jest jednak do wykorzystywania powierzonych im danych wyłącznie według naszych wytycznych oraz w ściśle określonym przez nas celu. Zobowiązujemy ich również do stosownego zabezpieczenia Twoich danych i zachowania ich w tajemnicy.

W zależności od uzgodnień umownych i okoliczności niektóre podmioty świadczące usługi samodzielnie określają cele i sposoby przetwarzania Twoich danych. Jest tak np. gdy działalność tych podmiotów jest regulowana na podstawie odrębnych przepisów prawa (np. Prawo Pocztowe, Prawo Transportowe, Prawo Telekomunikacyjne itp.). One również, na mocy podpisanej z IKEA umowy, zobowiązały się przetwarzać Twoje dane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Są to np. dostawcy usług transportowych (kurierskich), operatorzy sieci komórkowych, którym zlecamy wysyłkę wiadomości SMS w imieniu IKEA oraz kancelarie prawne, które nas wspierają.

Dodatkowo, IKEA udostępnia Twoje dane uprawnionym organom państwowym, działającym w ramach obowiązujących przepisów prawa, którym jesteśmy zobowiązani udostępnić Twoje dane. W określonych przypadkach i za Twoją zgodą, możemy też przekazywać dane w obrębie rodziny korporacyjnej IKEA.

Jeśli wyraziłeś zgodę na wykorzystywanie plików cookies ("Cookies") przez zewnętrznych dostawców usług, odbiorcami Twoich danych mogą być też zewnętrzni dostawcy usług (np. zewnętrzne platformy reklamowe lub Serwisy społecznościowe), którzy dostarczają Ci nasze treści i komunikaty marketingowe. Często decydują oni samodzielnie o celach i sposobach przetwarzania danych lub w pewnych przypadkach, o których będziesz zawsze informowany osobno, są współadministratorami tych danych (wspólnie z nami decydują o celach i sposobach przetwarzania danych). Więcej informacji w rozdziale pt.: "Cookies".

Jeśli jesteś klubowiczem IKEA Family ("Klubowicz") odbiorcami Twoich danych mogą być też Partnerzy IKEA. Więcej informacji w rozdziale pt.: "IKEA Family".

Możemy przekazywać Twoje dane do krajów trzecich poza Europejski Obszar Gospodarczy (EOG), np. ze względu na to, że niektórzy spośród naszych odbiorców mają siedzibę poza EOG. Przekazując Twoje dane poza EOG dbamy o to, aby odbiorcy dawali gwarancje wysokiego stopnia ochrony danych osobowych. Gwarancje te wynikają w szczególności ze zobowiązania do stosowania standardowych klauzul umownych przyjętych przez Komisję.

Masz prawo żądać od nas przekazania kopii standardowych klauzul umownych, określających odpowiednie zabezpieczenia, w tym celu skontaktuj się z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych.

Poniżej, przy opisach poszczególnych procesów w IKEA, znajdują się dodatkowe, szczegółowe informacje odnośnie odbiorców danych.

Czy otrzymam e-mail od IKEA?

Wyślemy do Ciebie e-mail, jeśli podasz nam swój adres e-mailowy i poprosisz nas o skontaktowanie się z Tobą. E-mail od IKEA możesz otrzymać także w związku z realizacją zamówienia złożonego na odległość. E-mail od IKEA możesz otrzymać również w ramach prowadzonej przez nas usługi newsletter. Możemy także przesyłać Ci e-mailem informacje marketingowe, jeśli otrzymaliśmy wcześniej Twoją zgodę na wysyłanie takich wiadomości (np. aby przypomnieć Ci o zakupach, które są w Twoim koszyku). Jeśli jesteś Klubowiczem, możemy Cię zapytać e-mailowo o Twoją opinię, zgodnie z regulaminem Programu.

A co, jeśli wolę nie dostawać informacji od IKEA?

Jeśli wolałbyś nie otrzymywać od nas e-mailem lub smsem informacji marketingowych, w tym informacji o nowościach, promocjach oraz ciekawych wskazówek o naszych towarach i usługach, prosimy o kontakt zgodnie z informacją w rozdziale „Jak mogę się skontaktować z IKEA w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych.”, lub o samodzielne wycofanie zgody, korzystając z zakładki „Regulamin i zgody” w Twoim profilu IKEA Family.

Jeśli chcesz zrezygnować z wszelkich treści marketingowych, w tym opartych o profilowanie, prosimy o kontakt zgodnie z informacją w rozdziale „Jak mogę się skontaktować z IKEA w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych".

Jak mogę się skontaktować z IKEA w innych sprawach?

Jeśli chcesz uzyskać informacje związane z ogólnym funkcjonowaniem naszej strony internetowej, przebiegiem procesu zamówienia lub naszą ofertą, kliknij tutaj aby wybrać preferowaną metodę kontaktu z nami.
Odpowiemy na Twoje pytanie lub sprawdzimy Twoje wątpliwości tak szybko, jak to możliwe.

Poniżej znajdziesz informacje o konkretnych sytuacjach, w których zbieramy i przetwarzamy dane osobowe.

Wizyta w sklepie IKEA – monitoring wizyjny (CCTV)

Kiedy odwiedzasz nasz sklep, Twój wizerunek może zostać zarejestrowany przez nasze kamery monitoringu.

Dzieje się tak, ponieważ staramy się zapewnić bezpieczeństwo Tobie, naszym pracownikom, pracownikom naszych partnerów a także aby chronić naszą własność, znajdującą się na terenie sklepu, czy własność odwiedzających nas klientów, na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu. W tym celu, prowadzimy ciągły monitoring wizyjny niektórych obszarów sklepu i wokół niego (np. niektórych działów sprzedaży, kas, parkingu, magazynu samoobsługowego). Nie prowadzimy monitoringu w miejscach, gdzie mogłoby to prowadzić do naruszenia Twojej prywatności. Nie wykorzystujemy też zarejestrowanego obrazu do żadnych innych celów i nie prowadzimy na nim dodatkowych analiz (np. w celach marketingowych). Dostęp do nagrań jest możliwy wyłącznie dla wąskiego grona naszych zaufanych pracowników i nie są one udostępniane nikomu, poza uprawnionymi organami państwowymi, jako materiał dowodowy na potrzeby prowadzonych postępowań. Czas przechowywania nagrań ograniczyliśmy do 30 dni i po tym czasie, są one nadpisywane, bez możliwości odtworzenia. W ramach prowadzonych działań, zarejestrowany obraz jest dostępny dla podmiotów trzecich, które świadczą dla nas usługi, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku są to wyspecjalizowane agencje ochrony lub dostawcy systemów monitoringu, w ramach wsparcia technicznego tych systemów.

Zakupy w sklepie IKEA

Dokonując zakupu osobiście w jednym z naszych sklepów, możesz zostać poproszony o podanie określonych danych osobowych, które będą niezbędne dla prawidłowej obsługi Twojego zakupu.

Taka sytuacja będzie miała miejsce szczególnie, jeśli oprócz zakupu naszych towarów, zdecydujesz się skorzystać również z którejś z usług, takich jak montaż czy dostawa. Wtedy, poprosimy Cię o dodatkowe dane kontaktowe oraz Twój adres, które będą nam potrzebne do realizacji usługi. Przetwarzanie Twoich danych jest wtedy niezbędne do wykonania umowy sprzedaży lub świadczenia usługi. Twoje dane mogą być także przetwarzane po to, abyśmy mogli spełnić obowiązki, jakie nakładają na nas przepisy prawa (np. sporządzać dokumentację podatkową czy odpowiedzieć na Twoje ewentualne reklamacje). W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z zakupionych towarów czy usług, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. Możemy je także wykorzystywać w celach analitycznych i badań rynku (analizy statystycznej) oraz w celu polepszania naszych towarów i usług. Twoje dane będziemy przetwarzać przez okres wynikający z obowiązujących przepisów prawa, np. do przedawnienia roszczeń na mocy Kodeksu Cywilnego, lub, w przypadku wystawienia faktury VAT, przez okres wynikający z przepisów dotyczących dokumentacji podatkowej. W przypadku towarów o przedłużonej gwarancji, Twoje dane możemy przetwarzać przez okres trwania gwarancji, aby mieć możliwość obsługi ewentualnych reklamacji. Podczas realizacji usług, korzystamy z pomocy wyspecjalizowanych firm trzecich, którym powierzymy Twoje dane, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Jeśli jesteś Klubowiczem, informacje o Twoich zakupach zostaną zarejestrowane również na Twoim profilu IKEA Family, aby umożliwić np. realizację zwrotu towarów lub zgłoszenia reklamacji, bez konieczności okazywania dowodu zakupu. W takim przypadku, dowodem zakupu będzie Twoja karta IKEA Family. Informacje o Twoich zakupach mogą nam też posłużyć do przedstawienia Ci treści i komunikatów marketingowych dostosowanych do Twoich preferencji i zainteresowań oraz, o ile wyraziłeś zgodę, także do przedstawiania Ci Ofert Preferencyjnych. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family" i "Oferty Preferencyjne".

Odbiór używanych mebli

Dokonując zakupu osobiście w jednym z naszych sklepów, możesz skorzystać z usługi odbioru Twoich używanych mebli.

W tym przypadku, poprosimy Cię o podanie niektórych danych osobowych i będziemy je przetwarzać w celu wypełnienia prawnych obowiązków wynikających z przepisów (np. dotyczących ochrony środowiska). Twoje dane zostaną również przekazane wyspecjalizowanej fundacji, która zajmuje się dalszym zagospodarowaniem przekazanych mebli (np. przekazaniem podopiecznym fundacji). Fundacja ta również będzie przetwarzać Twoje dane osobowe w celu i na zasadach, które zostaną Ci przedstawione w momencie zbierania danych. Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez okres 6 lat od momentu skorzystania z usługi. Oprócz ww. fundacji, Twoje dane będą udostępnione podmiotom świadczącym usługi transportowe w imieniu IKEA, na zasadach przedstawionych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”.

Kioski samoobsługowe

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z naszych samoobsługowych kiosków, służących do wyszukiwania informacji o produktach oraz sporządzenia listę zakupów, możesz również skorzystać z możliwości wysłania takiej listy za pośrednictwem wiadomości SMS lub e-mail.

W takim wypadku, poprosimy Cię o podanie Twojego numeru telefonu lub adresu e-mail. Będą one wykorzystane w celu przesłania informacji o Twojej liście zakupów, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu, do momentu wysłania wiadomości. Mogą one być dostępne dla podmiotów trzecich, będących dostawcami usług dla IKEA, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku oznacza to dostawców systemów obsługujących nasze kioski i systemów towarzyszących, oraz – w przypadku wysyłki wiadomości SMS – operatora bramki SMS.

Biuro Obsługi Klienta

Jeśli skontaktujesz się z jednym z pracowników Biura Obsługi Klienta w naszym sklepie, możemy poprosić Cię o pewne informacje, które będą niezbędne dla załatwienia sprawy, z którą się do nas zwracasz.

Będą one wykorzystane w celu rozpatrzenia Twojego zgłoszenia (np. rozpatrzenia reklamacji, dokonania zwrotu lub złożenia zamówienia). Twoje dane będziemy przetwarzać, aby spełnić obowiązki wynikające z obowiązujących przepisów lub w innych, prawnie uzasadnionych interesach (wystawienie faktury, obsługa reklamacji czy zwrotów), a następnie przez okres wynikający z odpowiednich przepisów prawa (np. okres przechowywania dokumentacji podatkowej wynikające z faktu wystawienia faktury VAT lub okres przedawnienia roszczeń). Jeśli jesteś Klubowiczem, informacje o sprawie, z którą się zwróciłeś mogą nam też posłużyć do przedstawienia Ci treści i komunikatów marketingowych dostosowanych do Twoich preferencji i zainteresowań oraz, o ile wyraziłeś zgodę, także do przedstawiania Ci Ofert Preferencyjnych. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family" i "Oferty Preferencyjne".

W określonych przypadkach, będziemy korzystać z usług firm trzecich, którym powierzymy Twoje dane wyłącznie w takim zakresie, w jakim będzie to konieczne dla załatwienia Twojej sprawy, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku, mogą to być dostawcy usług transportowych, montażowych oraz dostawcy systemów informatycznych funkcjonujących w IKEA, w ramach wsparcia technicznego i zapewnienia narzędzi do działań marketingowych.

Kiosk „Szybka Faktura”

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z naszych kiosków „Szybka Faktura”, poprosimy Cię o podanie danych wymaganych aby poprawnie przygotować dla Ciebie fakturę VAT oraz, jeśli wyrazisz taką chęć, wysłać ją na Twój adres e-mail.

Dane te przetwarzane będą w ww. celu, na zasadach wynikających z przepisów prawa. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, dane przekazane na potrzeby wystawienia faktury VAT, będziemy przechowywać przez okres 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. Jeśli jesteś Klubowiczem, informacje o Twoich interakcjach z kioskiem mogą nam też posłużyć do przedstawienia Ci treści i komunikatów marketingowych dostosowanych do Twoich preferencji i zainteresowań oraz, o ile wyraziłeś zgodę, także do przedstawiania Ci Ofert Preferencyjnych. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family" i "Oferty Preferencyjne". Możemy je także wykorzystywać w celach analitycznych i badań rynku (analizy statystycznej). Twoje dane mogą być dostępne dla podmiotów trzecich, będących dostawcami usług dla IKEA, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku oznacza to dostawców systemów obsługujących nasze kioski i systemów towarzyszących, partnerów realizujących dla nas usługi księgowe oraz dostawców narzędzi informatycznych do działań marketingowych.

Pokój zabaw dla dzieci

Aby Twoje dziecko mogło skorzystać z naszego pokoju zabaw dla dzieci, podczas gdy Ty robisz zakupy, wymagamy, abyś wypełnił kartę rejestracyjną, w której musisz podać imię, nazwisko, datę urodzenia oraz adres zamieszkania dziecka, swoje imię i nazwisko oraz telefon a następnie złożyć swój podpis.

Jeśli poinformujesz nas o specjalnych potrzebach Twojego dziecka, możemy Cię również poprosić o podstawowe informacje dotyczące stanu zdrowia naszego małego gościa. Tego typu, dodatkowe dane Twojego dziecka, będziemy jednak przetwarzać wyłącznie na podstawie Twojej wyraźnej zgody. Prosimy o te wszystkie informacje, by móc zapewnić bezpieczną zabawę odwiedzającym nas dzieciom i przetwarzamy je na podstawie tzw. prawnie uzasadnionych interesów. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z naszych usług, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. Dane te przechowujemy przez okres do 60 dni, wyłącznie w formie papierowej. Po tym czasie, dane są usuwane z użyciem niszczarki dokumentów. Aby zapewnić odpowiedni poziom kompetencji obsługi oraz bezpieczeństwo dzieci przebywających w naszych pokojach zabaw, korzystamy z pomocy firm zewnętrznych, specjalizujących się w świadczeniu podobnych usług, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”.

Warsztaty, konkursy, loterie

Możemy poprosić o niektóre dane osobowe uczestników tego typu wydarzeń, aby sprawnie je przeprowadzić oraz dopełnić obowiązków wynikających z przepisów prawa dotyczących np. wydania nagród.

W przypadku warsztatów, konkursów i loterii przeznaczonych dla Klubowiczów, podstawą prawną przetwarzania będzie realizacja Programu, zgodnie z Regulaminem IKEA Family. Przy pozostałych warsztatach, konkursach i loteriach, przetwarzamy Twoje dane w tzw. prawnie uzasadnionych interesach (tj. przeprowadzenie warsztatu, konkursu, loterii). Dane zebrane na potrzeby tych wydarzeń będziemy najczęściej przechowywać do momentu ich zakończenia poza przypadkami, kiedy konieczne będzie zachowanie ich ze względu na obowiązujące przepisy prawa (np. informacje o przekazanej nagrodzie na podstawie przepisów określających zasady sporządzania dokumentacji podatkowej lub do czasu przedawnienia roszczeń). Dane Klubowiczów będą przechowywane do momentu określonego w rozdziale pt.: "IKEA Family".

Jeśli jesteś Klubowiczem, i wypełniłeś ankietę po wydarzeniu, to informacje w niej zawarte mogą nam też posłużyć do przedstawienia Ci treści i komunikatów marketingowych dostosowanych do Twoich preferencji i zainteresowań oraz, o ile wyraziłeś zgodę, także do przedstawiania Ci Ofert Preferencyjnych. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family" i "Oferty Preferencyjne". Organizując wydarzenia, często korzystamy z pomocy firm zewnętrznych, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku będą to np. agencje specjalizujące się w organizacji tego typu wydarzeń lub współorganizatorzy wydarzeń oraz dostawcy narzędzi informatycznych do działań marketingowych.

Rejestracja materiałów filmowych lub fotograficznych

W ramach realizacji niektórych wydarzeń organizowanych przez IKEA lub naszych partnerów, rejestrujemy ich przebieg w postaci filmów lub zdjęć, które następnie wykorzystujemy w celach promocyjnych i marketingowych, na naszych stronach internetowych, profilach w Serwisach społecznościowych czy na ekranach zlokalizowanych w naszych oddziałach.

Jeśli bierzesz udział w tego typu wydarzeniach, poprosimy Cię o wyrażenie zgody na rozpowszechnianie Twojego wizerunku (chyba, że Twój wizerunek został zarejestrowany jedynie jako szczegół przy rejestracji całości wydarzenia, wtedy możemy rozpowszechniać Twój wizerunek na podstawie prawa autorskiego). Zgoda taka jest oczywiście w pełni dobrowolna i nie uzależniamy Twojego udziału w wydarzeniach od jej wyrażenia. Twoje dane osobowe przetwarzamy na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Twój wizerunek oraz ewentualnie inne dane, które zostaną zarejestrowane na filmie lub fotografiach, będziemy przetwarzać przez okres 5 lat lub do momentu wycofania Twojej zgody /wniesienia sprzeciwu. Organizując tego typu wydarzenia, często korzystamy z pomocy firm zewnętrznych, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku będą to podmioty, specjalizujące się w rejestracji i obróbce materiałów, jak również dostawcy usługi utrzymania naszych stron WWW oraz obsługi naszych profilów w Serwisach społecznościowych.

Strony internetowe

Pewne informacje na Twój temat możemy zbierać także poprzez Strony internetowe (np. ikea.pl, ikeafamily.eu), w tym za pośrednictwem udostępnionych na nich narzędzi.

Dane te będą przetwarzane w celach wskazanych poniżej lub innym celu, o którym poinformujemy Cię w momencie ich zbierania. Twoje dane zbieramy i dalej przetwarzamy w celu zapewnienia Ci funkcjonalności naszych stron internetowych, w tym umożliwienia korzystania z profilu IKEA Family. Dodatkowo, Twoje dane osobowe zbieramy w celu przyjęcia zamówienia i realizacji zakupów towarów lub usług za pośrednictwem naszych stron internetowych. W odpowiednich formularzach wskazujemy, podanie których danych jest niezbędne do skorzystania z naszych usług lub zakupu naszych towarów. Niepodanie wskazanych danych, może ograniczać możliwość skorzystania z naszych usług lub zakup towarów przez stronę. W powyższych przypadkach, przetwarzanie Twoich danych będzie się odbywało w celu realizacji umowy świadczonej drogą elektroniczną, umowy sprzedaży lub świadczenia usługi. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z naszych towarów i usług, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. O Twoje dane poprosimy również w przypadku, kiedy skorzystasz z formularzy kontaktowych na naszych stronach lub narzędzi do umawiania terminów wizyt związanych z usługami planowania lub pomiaru pomieszczeń. Tego typu dane wykorzystamy w celu odpowiedzi na Twoje zapytania (jest to nasz tzw. prawnie uzasadniony interes).

Niektóre informacje na temat użytkowników zbieramy, używając tzw. ciasteczek („cookies”). Są to dane na temat aktywności użytkowników na naszych stronach internetowych, ich preferencji i zainteresowań. Więcej informacji na ten temat znajdziesz poniżej, w rozdziale pt.: „Cookies”.

W zależności od ustawień Twoich preferencji i zgód dotyczących plików cookies, dane te możemy wykorzystywać w celach:

  • analitycznych i badań rynku (analizy statystycznej) oraz w celu polepszania naszych towarów i usług, w tym usług świadczonych drogą elektroniczną.
  • analizy Twoich preferencji i zainteresowań (tzw. profilowanie) i na tej podstawie przedstawiamy Ci nasze treści i komunikaty marketingowe (reklamy lub oferty), a także komunikaty dotyczące naszych Partnerów.
  • prezentowania Ci naszych treści i komunikatów u zewnętrznych dostawców usług, w tym w Serwisach społecznościowych (np. Facebook) i na innych stronach internetowych. Zewnętrznym dostawcom usług możemy udostępniać w tym celu ograniczone informacje o Tobie, np. spseudonimizowane adresy e-mail lub identyfikatory cookies.

Jeśli w swoim profilu wyraziłeś zgodę na personalizację treści oraz działań marketingowych, możemy wykorzystać dane o korzystaniu z naszych usług, zebrane z wykorzystaniem cookies, w zestawieniu z danymi z Twojego profilu, w celu przedstawienia Ci Oferty Preferencyjnej. Więcej informacji w rozdziale pt.: "Oferty Preferencyjne".

Jeśli jesteś Klubowiczem, po zidentyfikowaniu Cię jako Klubowicza, dane pozyskane za pośrednictwem stron internetowych z wykorzystaniem cookies możemy łączyć z Twoim profilem IKEA Family, na zasadach określonych w rozdziale pt.: "IKEA Family" i "Oferty Preferencyjne".

W określonych celach korzystamy z usług wyspecjalizowanych podmiotów trzecich, które mogą uzyskać dostęp do Twoich danych, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym wypadku, są to głównie firmy zajmujące się utrzymaniem naszych stron internetowych oraz powiązanych z nimi baz danych, a w przypadku realizacji zamówień internetowych, firmy realizujące dostawę lub wydanie towaru w naszym imieniu, a także dostawcy usług związanych z marketingiem online, którzy dostarczają nam systemy m.in.: do wysyłki wiadomości e-mail, do analizy ruchu na naszych stronach internetowych, do analizy skuteczności kampanii marketingowych.

Aplikacja mobilna IKEA

Kiedy korzystasz z naszej aplikacji mobilnej IKEA, możemy gromadzić Twoje dane osobowe w różnych celach, w zależności od okoliczności.

Jeśli wyrazisz na to zgodę w ustawieniach aplikacji, możemy analizować Twoją aktywność podczas korzystania z niej i prezentować Ci spersonalizowane treści, które według nas mogą Cię zainteresować. Możemy również wykorzystać te informacje aby poprawiać funkcjonowanie aplikacji oraz zwiększać jakość naszych produktów i usług.W określonych okolicznościach, możemy również poprosić Cię o dostęp do Twojej lokalizacji, aby przygotować dla Ciebie najlepszą ofertę dostawy lub sprawdzić dostępność naszych produktów w Twojej okolicy. Po uzyskaniu Twojej zgody, możemy również skorzystać z aparatu Twojego urządzenia aby skanować nasze produkty. Jeśli zdecydujesz się na rejestrację w programie IKEA FAMILY za pośrednictwem aplikacji mobilnej, poprosimy Cię o pewne informacje, które będziemy wykorzystywać zgodnie z informacjami przedstawionymi w rozdziale pt. „IKEA FAMILY”. Również jeśli zdecydujesz się na zakupy za pośrednictwem aplikacji, będziemy potrzebowali Twoich danych aby zrealizować Twoje zamówienie i dostarczyć zamówione produkty i usługi.Dane zgromadzone za pośrednictwem aplikacji mobilnej IKEA mogą zostać udostępnione naszym zaufanym partnerom, którzy świadczą usługi dla nas lub w naszym imieniu, zgodnie z informacjami w rozdziale „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z innymi firmami i osobami?”. W tym przypadku będą to dostawcy usług informatycznych, agencje realizujące w naszym imieniu kampanie marketingowe lub dostawcy usług zakupionych przez Ciebie za pośrednictwem aplikacji (dostawa, montaż).

Spotkania zdalne (zdalne planowanie kuchni, szaf, zdalne konsultacje reklamacyjne)

Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z usług lub procesów wymagających zdalnego kontaktu z naszym pracownikiem, takich jak np. zdalne planowanie kuchni, konsultacje projektów lub zdalne konsultacje związane z Twoją reklamacją, poprosimy o informacje o Tobie, które umożliwią nam nawiązanie tego typu połączenia. Możemy również zarejestrować nasze spotkanie, aby udokumentować jego przebieg i umożliwić rozpatrywanie reklamacji dotyczących świadczonych przez nas usług.

Po zakończeniu realizacji usługi, możemy poprosić Cię o udział w ankiecie satysfakcji z jej przebiegu.

Tego typu dane będziemy przetwarzać do momentu przedawnienia roszczeń wynikających z świadczonych usług.

W określonych celach korzystamy z usług wyspecjalizowanych podmiotów trzecich, które mogą uzyskać dostęp do Twoich danych, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym wypadku, są to głównie firmy zajmujące się utrzymaniem naszych stron internetowych oraz powiązanych z nimi baz danych, jak również firmy dostarczające oprogramowanie umożliwiające nawiązanie połączeń zdalnych. W niektórych przypadkach, będą to również firmy realizujące w naszym imieniu badania satysfakcji klientów.

Serwisy społecznościowe

Niektóre z naszych treści są dostępne za pośrednictwem zewnętrznych społeczności, forów, mediów społecznościowych, a także usług, wtyczek i aplikacji („Serwisy społecznościowe”), na których IKEA ma swoje profile, grupy lub fanpage ("nasze profile").

Zbieramy tam dane dotyczące Twojego konta w Serwisie społecznościowym (np. imię i nazwisko, identyfikator użytkownika, zdjęcie profilowe, Twoje posty i polubienia). Możemy także zbierać dane pochodzące z Twoich interakcji z naszym profilem i udostępnianymi przez nas treściami (np. przeglądane treści, informacje o wyświetlanych Ci reklamach oraz reklamach, na które kliknąłeś). Również kiedy bierzesz udział w organizowanych przez nas konkursach lub akcjach, polegających np. na wstawieniu odpowiedniego „hastaga”, możemy przetwarzać udostępnione przez Ciebie materiały (zdjęcia, filmy), zgodnie z przedstawionymi Ci regulaminami. Dane te możemy łączyć z danymi posiadanymi o Tobie z innych źródeł np. z profilem IKEA Family.

Twoje dane osobowe przetwarzamy na naszych profilach w celu: (i) zarządzania naszymi profilami w Serwisach społecznościowych, w tym w celu zapewnienia porządku i bezpieczeństwa uczestników dyskusji na naszych profilach oraz usuwania komentarzy naruszających prawo, dobre obyczaje lub regulamin Serwisu społecznościowego, na którym prowadzimy nasz profil; (ii) prowadzenia z Tobą korespondencji związanej z tematem naszego profilu i wszystkimi tematami, z którymi się do nas zwrócisz; (iii) marketingu naszych towarów i usług, w tym w oparciu o profilowanie; (iv) analizy aktywności użytkowników naszych profili, w tym w celu zbierania danych o liczbie polubień, komentarzy i udostępnień naszego profilu lub zamieszczonych na nim treści; (v) prowadzenia konkursów na naszych profilach.

Twoje dane osobowe przetwarzamy w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes, polegający m.in. na: zapewnianiu porządku i bezpieczeństwa na naszych profilach poprzez moderację wpisów i komentarzy użytkowników naszych profili; budowaniu pozytywnych relacji z użytkownikami naszych profili, w szczególności poprzez prowadzenie z nimi korespondencji; marketingu naszych towarów i usług, w tym wyświetlania komunikatów reklamowych w danym Serwisie społecznościowym, nawet poza naszym profilem; analizie aktywności użytkowników naszych profili, aby jak najlepiej dopasować zamieszczane tam treści do ich potrzeb. W przypadku laureatów konkursów, jeśli tak wynika z regulaminu konkursu, będziemy przetwarzali dane osobowe także w celu realizacji ciążących na nas obowiązków podatkowych związanych z rozliczeniem nagrody.

Twoje dane osobowe przechowujemy przez następujące okresy: (i) w przypadku skierowania przez Ciebie pytań lub reklamacji – przez okres niezbędny do udzielenia odpowiedzi na Twoje pytania oraz w celach dowodowych, do czasu wygaśnięcia roszczeń wynikających z Kodeksu Cywilnego; (ii) w przypadku marketingu naszych towarów i usług - do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu, jednak nie dłużej niż kiedy obserwujesz nasz profil lub kiedy publikujemy materiały, do których prawa uzyskaliśmy od Ciebie na mocy odrębnych regulaminów; (iii) w przypadku analizy aktywności i konieczności zapewnienia porządku na naszych profilach – do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu w oparciu o Twoją szczególną sytuację oraz uznania go za zasadny, jednak nie dłużej niż kiedy obserwujesz nasz profil; (iv) w przypadku konkursów – przez czas trwania konkursu oraz w celach dowodowych, do czasu wygaśnięcia roszczeń wynikających z Kodeksu Cywilnego; oraz jeżeli jesteś zwycięzcą konkursu, w wykonaniu naszych obowiązków prawnych, będziemy przetwarzali Twoje dane w celach podatkowych przez okres 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.

Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być: dostawcy Serwisów społecznościowych, na których prowadzimy nasze profile (np. Facebook, Google, Twitter), dostawcy usług marketingowych, dostawcy usług do obsługi korespondencji z użytkownikami dostawcy tzw. agregatorów społecznościowych oraz organy państwowe.

Możemy przetwarzać dane statystyczne o Twojej aktywności na naszych profilach. W tym zakresie, w przypadku profilu w Serwisie społecznościowym Facebook dochodzi do współadministrowania Twoimi danymi pomiędzy IKEA i Facebook na potrzeby statystyk. Uzgodnienia określające zakres współadministrowania, w tym zasady odpowiedzialności za przetwarzanie Twoich danych osobowych, znajdziesz na stronie: https://www.facebook.com/legal/terms/page_controller_addendum. Zgodnie z tymi zasadami Facebook zobowiązuje się przejąć podstawową odpowiedzialność za przetwarzanie Twoich danych na potrzeby statystyk oraz za wypełnienie wszystkich stosownych zobowiązań określonych w RODO w odniesieniu do przetwarzania Twoich danych osobowych na potrzeby statystyk. Więcej informacji odnośnie przetwarzania Twoich danych przez Facebook znajdziesz na stronie: https://www.facebook.com/privacy/explanation.

Korzystamy także z Serwisów społecznościach Youtube, Twitter i Instagram. Linki do ich polityk prywatności znajdziesz poniżej:

Youtube: https://policies.google.com/privacy?hl=pl

Twitter: https://twitter.com/en/privacy

Instagram: https://www.facebook.com/help/instagram/155833707900388

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do państw trzecich poza EOG, gdyż niektórzy spośród naszych dostawców mają siedzibę poza terytorium EOG. Więcej o zastosowanych przez nas gwarancjach znajdziesz w rozdziale pt.: "Czy IKEA dzieli się moimi danymi z innymi firmami i osobami?"

Cookies

Aby nasze strony internetowe oraz udostępnione na nich narzędzia funkcjonowały poprawnie, a także aby prezentować informacje odpowiadające Twoim zainteresowaniom i preferencjom wynikającym z historii Twojej aktywności na naszych stronach, używamy technologii znanej jako "cookies".

Są to małe pliki tekstowe, które są zapisywane przez przeglądarkę internetową na dysku Twojego komputera lub innego urządzenia (np. telefonu, tabletu), w celu przechowywania informacji służących do identyfikacji Ciebie lub Twojej przeglądarki lub zapamiętywania historii Twoich aktywności na naszych stronach internetowych lub interakcji z naszymi treściami i komunikatami.

Korzystamy także z innych podobnych technologii jak piksele, wtyczki, tagi, web beacons. Łącznie technologie te będziemy dalej nazywać cookies.

Ze względu na cykl życia cookies są: sesyjne (usuwane jednocześnie z zamknięciem przeglądarki internetowej) lub trwałe (usuwane z upływem określonego z góry czasu, niezależnie od zamknięcia przeglądarki internetowej). Ze względu na domenę internetową, od której pochodzą, cookies mogą być: własne – ustawiane przez nasze serwery internetowe, albo stron trzecich - ustawiane przez serwery internetowe innych stron.

Za pośrednictwem naszych cookies oraz cookies stron trzecich mogą być rejestrowane i przechowywane następujące informacje o Tobie: informacje techniczne dotyczące Twojego urządzenia (m.in. ID urządzenia, adres MAC, adres IP, system operacyjny, ustawienia urządzenia, w szczególności ustawiony język, rozdzielczość ekranu, rodzaj przeglądarki internetowej), dane dotyczące Twoich aktywności na naszych stronach (m.in. czas i długość wizyty na stronie, odwiedzane podstrony, towary dodane do koszyka), informacje o interakcjach z udostępnianymi przez nas treściami (np. obejrzanymi reklamami, zgodach które wyraziłeś lub o otwarciu korespondencji, którą od nas otrzymałeś (np. wiadomości e-mail), kliknięcia na link znajdujący się w niej).

Cookies pomagają nam uczynić Twój pobyt na stronie płynnym i tak osobistym, jak tylko to możliwe. Pokazują nam, co wszyscy użytkownicy robią na naszej stronie, a to pomaga nam podnosić komfort jej użytkowania. Możemy także wykorzystywać cookies w celu rozpoznawania Twojej przeglądarki lub urządzenia, przechowywania informacji na temat Twoich preferencji, dostarczania pewnych funkcji i zbierania informacji na temat Twoich interakcji z nami w Internecie, korzystania z udostępnianych przez nas treści i odbierania komunikacji od nas.Korzystamy z cookies w poniższych celach:

Korzystamy z cookies w poniższych celach:

Świadczenia żądanych przez Ciebie usług (tzw. niezbędne cookies)
Są one niezbędne, aby umożliwić Ci korzystanie z naszych usług na stronach internetowych (w tym umożliwić ci korzystanie z pewnych funkcjonalności oraz uzyskiwania dostępu do obszarów bezpiecznych). Korzystamy z własnych niezbędnych cookies m.in. aby umożliwić Ci dokonanie zapłaty za zamówienie, zapamiętywać Twój koszyk zakupów lub etap Twojego zamówienia, umożliwić Ci logowanie się do profilu IKEA Family i płynną nawigację na naszych stronach internetowych bez konieczności każdorazowego powtarzania procesu uwierzytelniania lub korzystania z czatu na żywo. W razie zablokowania niezbędnych cookies niektóre z funkcjonalności naszych stron internetowych mogą być niedostępne.

Analizy korzystania ze stron (tzw. wydajnościowe cookies)
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową..

Zapewnienia komfortu korzystania z naszych stron internetowych (tzw. funkcjonalne cookies)
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.

Wyświetlania komunikatów reklamowych i ofert dopasowanych do Twoich preferencji / Umożliwienia udostępniania materiałów w Serwisach społecznościowych (tzw. marketingowe cookie)
Używamy cookies własnych i stron trzecich (tzw. zewnętrznych dostawców usług, w tym zewnętrznych platform reklamowych np. Google Doubleclick, Facebook, Salesforce, sieci wydawców) w celu prowadzenia kampanii marketingowych oraz kampanii remarketingowych, w ramach których docieramy do Ciebie z naszymi spersonalizowanymi komunikatami marketingowymi na naszych stronach, stronach naszych Partnerów i stronach zewnętrznych dostawców usług. Cookies zapamiętują Twoją aktywność na naszych stronach internetowych, a po analizie tych informacji, zebrane dane mogą być przekazywane do zewnętrznych dostawców usług lub Partnerów, którzy wyświetlają nasze treści marketingowe na innych stronach.Używamy także naszych cookies i cookies stron trzecich w celach ograniczenia liczby wyświetleń, reklamy powiązanej, wykrywania nadużyć kliknięć, badań rynkowych, doskonalenia towarów, debugowania.Używamy cookies, które umożliwiają udostępnianie i polubienie materiałów na innych stronach. Technologia ta jest używana, gdy klikniesz odpowiedni przycisk Serwisów społecznościowych dostępny na naszej stronie lub gdy połączysz swoje konto lub angażujesz się w nasze treści na lub za pośrednictwem Serwisu społecznościowego, takiego jak Facebook, Instagram, Twitter lub Google+, Youtube. Wtedy odpowiedni Serwis społecznościowy zarejestruje taką aktywność. Informacje te mogą być powiązane z działaniami marketingowymi. Serwisy społecznościowe mogą także zbierać informacje o Twojej aktywności na naszych stronach.

My i „Facebook Ireland” razem, jako współadministratorzy, odpowiadamy za gromadzenie danych o aktywności użytkowników w celu tworzenia i optymalizacji kampanii reklamowych na ich podstawie, w tym tworzenia tzw. grup odbiorców niestandardowych (Custom Audiences), czyli osób, które mogą mieć podobne zainteresowania, i kierowania do nich naszych komunikatów reklamowych. Facebook będzie również przetwarzał dane zgodnie ze swoją polityką prywatności, na przykład w celu personalizacji treści w swoich usługach i promowania bezpieczeństwa. W przypadku tych czynności, Facebook pełni rolę niezależnego kontrolera. Zgodnie z polityką prywatności Facebook, właściciel tego serwisu będzie odpowiadał na wszelkie wnioski i zapytania skierowane do niego.

Informacja o celach wykorzystywania cookies stron trzecich i zebranych za ich pomocą danych osobowych są dostępne w ich politykach prywatności / politykach cookies na ich stronach internetowych. Linki do tych polityk są podane poniżej:

Za pośrednictwem ustawień plików Cookies na naszych stronach, dostępnych przy pierwszej wizycie oraz po kliknięciu w link „Ustawienia plików cookies” u dołu strony, może sam zdecydować które z kategorii odpowiadającym powyższym celom przetwarzania akceptujesz. Pamiętaj jednak, że niezbędne pliki cookies pozostają zawsze włączone ponieważ są wymagane dla prawidłowego funkcjonowania naszych stron.

Również za pośrednictwem ustawień przeglądarki, możesz podjąć decyzję odnośnie tego, czy wyrażasz zgodę na zapisanie plików cookies w Twojej przeglądarce i umożliwiasz nam dostęp do nich, kiedy znowu odwiedzisz naszą stronę za pośrednictwem tej przeglądarki lub kiedy otworzysz komunikację od nas. Pamiętaj jednak, że całkowite wyłączenie akceptacji cookies może spowodować nieprawidłowe działanie niektórych funkcjonalności naszych Stron

Więcej informacji o tym jakie opcje oferuje Twoja przeglądarka, w tym jak odrzucić zapisywanie nowych cookies, jak usunąć dotychczas zapisane cookies, jak żądać powiadamiania o zapisaniu nowego cookie oraz jak zablokować działanie cookies znajduje się pod jednym z poniższych linków dotyczących najpopularniejszych przeglądarek:


Możesz też dowiedzieć się więcej o cookies i zarządzaniu nimi pod adresem www.wszystkoociasteczkach.pl lub klikając przycisk "Pomoc" w menu Twojej przeglądarki.

Jeśli chcesz zmienić ustawienia dotyczące wykorzystywania cookies przez różne platformy korzystające ze spersonalizowanych reklam, w tym wycofać zgodę na przesyłanie personalizowanych reklam, możesz to również zrobić za pomocą strony: www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory. Nie zapobiega to umieszczaniu cookies, ale zawiesza wykorzystanie i zbieranie niektórych danych przez reklamodawców powiązanych z platformą. Takie platformy zrzeszają wiele wiodących agencji reklamowych, jednak osoby trzecie, które instalują cookies przez stronę internetową mogą nie należeć do żadnej z platform, w związku z czym możesz dalej otrzymywać cookies od takich osób trzecich.

W zależności od Twoich preferencji dotyczących poszczególnych kategorii cookies, dane osobowe zebrane za pośrednictwem cookies możemy wykorzystywać, aby analizować Twoje preferencje i personalizować dostarczane Ci treści, a także, jeśli wyraziłeś osobną zgodę, przedstawiać Ci Oferty Preferencyjnych. Jeśli jesteś Klubowiczem i wyraziłeś zgodę na personalizację oferty, dane te łączymy z informacjami z Twojego profilu IKEA Family. Dane te wykorzystujemy również w celu prezentowania spersonalizowanych treści u zewnętrznych dostawców usług – na zewnętrznych platformach reklamowych lub w Serwisach społecznościowych, aby kierować do Ciebie najbardziej dopasowany komunikat. Zewnętrznym dostawcom usług możemy udostępniać w tym celu ograniczone informacje o Tobie, np. spseudonimizowane adresy e-mail lub identyfikatory cookies.

Więcej na ten temat znajdziesz w rozdziale pt.: "Strony Internetowe" i "IKEA Family". Zasadniczo, dane osobowe przetwarzane z wykorzystaniem cookies przetwarzamy do czasu wniesienia sprzeciwu lub – w przypadku Klubowiczów do czasu usunięcia profilu IKEA Family.

Więcej na ten temat znajdziesz w rozdziale pt.: "Strony Internetowe" i "IKEA Family".

Dane zebrane za pośrednictwem cookies przetwarzamy do momentu zmiany Twoich preferencji dotyczących poszczególnych kategorii cookies.

Kanały, którymi się z Tobą komunikujemy (np. czy wysyłamy Ci komunikaty e-mailem lub smsem) zależą od tego czy wyraziłeś zgodę na wysyłanie do Ciebie komunikatów marketingowych.

IKEA Family

IKEA Family to dla nas najlepsze źródło informacji, które pozwala nam dopasowywać nasze treści i komunikaty marketingowe (w tym reklamy czy oferty) do oczekiwań i potrzeb naszych Klientów.

W zamian, członkostwo w Programie niesie za sobą wiele korzyści takich jak np. niższe ceny niektórych towarów i usług, uczestnictwo w organizowanych w ramach programu wydarzeniach i konkursach, możliwość dokonywania zwrotów wyłącznie na podstawie karty IKEA Family, a także możliwość zrealizowania Ofert Preferencyjnych. Korzystanie z Programu to umowa i na tej podstawie, po zaakceptowaniu przez Ciebie regulaminu Programu, przetwarzamy Twoje dane. Podczas rejestracji w Programie, poprosimy Cię o podanie danych osobowych niezbędnych do rejestracji (w celu realizacji Programu oraz w naszym uzasadnionym interesie np. dane o Twojej płci). Po rejestracji (którą możesz przeprowadzić zarówno w sklepie IKEA albo przez stronę internetową Programu) tworzony jest Twój profil IKEA Family – możesz się do niego zalogować tutaj. Do Twojego profilu IKEA Family przypisane są wszystkie informacje, które posiadamy o Tobie jako Klubowiczu. Jeśli zdecydowałeś się na publikację opinii o naszych towarach lub usługach zgodnie z regulaminem Programu, Twoje dane (imię i nazwisko oraz treść opinii) przetwarzamy (w tym udostępniamy) w wykonaniu umowy licencji, na zasadach uregulowanych w przepisach prawa.

Ponadto, w celu realizacji Korzyści do Twojego profilu IKEA Family przypisane będą informacje o zakupach dokonanych z użyciem karty IKEA Family, informacje o wystawionych dla Ciebie fakturach.

Dodatkowo, jeśli wyrazisz na to zgodę w swoim profilu, aby przedstawić Ci treści jak najlepiej dopasowane do Twoich zainteresowań i preferencji, w tym nowości, promocje i ciekawe wskazówki o towarach i usługach IKEA i Partnerów oraz informacje o wydarzeniach, konkursach i loteriach, w których możesz wziąć udział (tj. treści reklamowe i marketingowe) analizujemy wszystkie dane przypisane do Twojego profilu IKEA Family, które mogą obejmować:

  • dane podane przez Ciebie przy rejestracji w IKEA Family (np. dane identyfikacyjne, kontaktowe i inne dane podane w formularzu zgłoszeniowym i ankiecie wstępnej, w tym dane dotyczące osób reprezentujących Twoją organizację lub pracowników – jeśli jesteś podmiotem gospodarczym);
  • dane o Twoich zakupach (np. informacje o zakupach dokonanych z użyciem karty IKEA Family, w tym także o zakupach w restauracji IKEA i sklepiku szwedzkim, o wystawionych dla Ciebie fakturach lub fakturach, w których zostałeś wskazany, zwrotach lub reklamacjach towarów i usług, osobach upoważnionych do odbioru zamówienia, zamówionych pomiarach, a także innych interakcjach z Domolinią lub Biurem Obsługi Klienta, informacje o naszych sklepach, w których robisz zakupy),
  • dane osobowe uzyskane za pomocą cookies (dane dotyczące Twojej aktywności na naszych stronach internetowych i stronach osób trzecich, w tym zewnętrznych dostawców usług, informacje o Twoim koszyku zakupów lub etapie składanego zamówienia, wykorzystaniu narzędzi do projektowania, o Twojej interakcji z komunikacją pochodzącą od IKEA (np. tym czy otworzyłeś wiadomość od IKEA lub kliknąłeś w link) – szerzej opisanymi w rozdziale pt.: "Cookies",
  • dane o Korzyściach, z których skorzystałeś (np. o udziale w konkursach, warsztatach, loteriach, przedstawione przez Ciebie opinie, ankiety, które wypełniłeś, katalogi, które zamówiłeś),
  • inne informacje ze źródeł zewnętrznych, jak dane demograficzne i dane geograficzne (np. odległości Twojego miejsca zamieszkania od naszego sklepu), dane z zewnętrznych platform reklamowych i Serwisów społecznościowych, z których korzystasz (np. Facebook, Youtube) czy dane z naszych profili w Serwisach społecznościowych (np. fanpage na Facebook'u) oraz od naszych Partnerów o interakcjach z nimi.

Na podstawie powyższej analizy (profilowania) przygotowujemy treści, które naszym zdaniem mogą Cię zainteresować i przedstawiamy Ci je w postaci reklam i innych ofert wyświetlanych na naszych stronach internetowych lub stronach naszych Parterów lub zewnętrznych dostawców usług (np. na Facebook'u), oraz, jeśli wyraziłeś osobną zgodę, poprzez bezpośrednią komunikację z Tobą za pośrednictwem e-maila, sms'a (m.in. w formie tzw. Newsletter'a). Zgodę tę możesz wyrazić w formularzu rejestracyjnym lub w swoim profilu IKEA Family w zakładce "Ustawienia". Tam też możesz zarządzać swoją zgodą.

Możemy prowadzić powyższe działania także w celu przekazywania treści reklamowych i marketingowych naszych Partnerów. W ograniczonym zakresie możemy udostępnić im podstawowe informacje o Tobie, które pozwolą im dostarczyć Ci nasze spersonalizowane treści i komunikaty marketingowe na ich stronach internetowych.

Na podstawie tzw. naszego prawnie uzasadnionego interesu prowadzimy analizy statystyczne i badania rynku w celu polepszania naszych towarów i usług, w tym usług świadczonych droga elektroniczną oraz kontroli i poprawiania naszych wewnętrznych procesów. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z naszych towarów i usług, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. Dane przekazane nam na potrzeby prowadzenia profilu IKEA Family, przechowywane będą przez cały czas Twojej aktywności oraz przez 5 lat od ostatniej aktywności (np. zakupu z użyciem karty IKEA Family, logowania do swojego profilu IKEA Family poprzez stronę internetową itp.). Po tym czasie, Twoje dane będą wykorzystywane w ograniczonym zakresie wyłącznie w celu umożliwienia Ci zwrotu towaru z użyciem karty IKEA Family jako dowodu zwrotu oraz na podstawie uzasadnionego interesu IKEA w celu obrony przed ewentualnymi roszczeniami do czasu przedawnienia roszczeń. Jeśli zrezygnujesz z uczestnictwa w klubie IKEA Family, to Twoje dane będą przetwarzane w ograniczonym zakresie na podstawie uzasadnionego interesu IKEA w celu obrony przed ewentualnymi roszczeniami do czasu przedawnienia roszczeń.

W ramach prowadzenia Programu IKEA Family, korzystamy z usług podmiotów trzecich, z którymi dzielimy się danymi osobowymi zarejestrowanych Klubowiczów, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Są to głównie podmioty biorące udział w utrzymaniu strony Programu, obsłudze baz danych, wysyłce informacji marketingowych, współorganizatorzy wydarzeń organizowanych w ramach Programu oraz podmioty zatrudniające personel wspierający rekrutację do Programu w sklepach IKEA, a także dostawcy systemów informatycznych, w tym zapewniający wsparcie techniczne a także narzędzia do działań marketingowych.

Partnerzy

Jako Klubowiczowi, chcemy Ci oferować najkorzystniejsze możliwości dotyczące naszych towarów i usług, ale także towarów lub usług, którymi mógłbyś być zainteresowany.

W tym celu współpracujemy z naszymi Partnerami. Oferty, które możemy Ci przedstawić wraz z Partnerami lub które mogą przedstawić Ci nasi Partnerzy mogą dotyczą szerokiego spektrum korzyści:

  • promocyjnych warunków finansowania lub ubezpieczania Twoich zakupów w IKEA (np. kredytów lub pożyczek konsumenckich);
  • sprzedaży towarów, które mogą być niezbędne dla Twojego domu (np. paneli fotowoltaicznych);
  • promocyjnych warunków zakupu sprzętu, który możesz wykorzystać wraz z towarami IKEA (np. sprzętu elektronicznego lub AGD);
  • udziału w warsztatach np. kulinarnych, innych wydarzeniach i konkursach;
  • zniżek lub innych promocyjnych ofert, aby umilić Ci wizytę w sklepie IKEA (np. zniżki oferowane przez centrum handlowe, w których zlokalizowany jest nasz sklep);
  • oferują Ci przyjemne rozrywki, z których możesz się cieszyć, w Twoich przestrzeniach urządzonych w IKEA (np. treści cyfrowe, audiobooki);
  • oferują Ci możliwość przyjemnego spędzenia czasu (np. zniżki na posiłki / napoje);
  • a także wszelkich innych doświadczeń, które pomogą umilić czas z IKEA.

Listę naszych obecnych Partnerów znajdziesz tutaj

Oferty Preferencyjne

Jeśli wyraźnie się na to zgodzisz, akceptując przedstawianie personalizowanych ofert i treści w swoim profilu, możemy przedstawiać Ci atrakcyjne indywidualne oferty cenowe (w tym rabaty i bonusy) dopasowane do Twoich preferencji i zainteresowań ("Oferty Preferencyjne").

Oferty Preferencyjne będziemy Ci przedstawiać całkowicie automatycznie. Są one dostępne czasowo i tylko dla Ciebie (np. specjalny rabat na kuchnię, której kupnem się interesujesz). Oferty Preferencyjne przygotowujemy w oparciu o analizę Twojej aktywności na naszych Stronach internetowych i w Internecie (w oparciu o informacje zebrane przez nas, Parterów i zewnętrznych dostawców usług), w tym dotyczące stron lub komunikatów, z których wszedłeś na nasze Strony, a także, jeśli jesteś Klubowiczem - w oparciu o informacje z Twojego profilu IKEA FAMILY (w tym, dane podane przez Ciebie np. w formularzu zgłoszeniowym i ankiecie wstępnej), internetową i zapisaną w programie IKEA FAMILY historię Twoich zakupów, interakcje z IKEA (np. otwarcie e-maila od IKEA i linki na które kliknąłeś, kontakt z Domolinią i Biurem Obsługi Klienta, reklamacje i zwroty), a także dane ze źródeł zewnętrznych np. dane demograficzne i geograficzne oraz dane dotyczące relacji z Partnerami lub zewnętrznymi dostawcami usług – więcej o informacjach, które zbieramy i analizujemy w Twoim profilu IKEA FAMILY w rozdziale pt.: "IKEA FAMILY". Oferty Preferencyjne mogą być oparte o profilowanie.

Oferty Preferencyjne możesz otrzymać i zrealizować wyłącznie jeśli jesteś Klubowiczem IKEA FAMILY, na podstawie zgody wyrażonej podczas rejestracji w Programie lub w ustawieniach konta, po zalogowaniu do swojego profilu.

Oferty Preferencyjne są przygotowane specjalnie dla Ciebie, więc inna osoba której chciałbyś przesłać komunikat z Ofertą Preferencyjną, którą otrzymałeś od nas nie będzie mogła z niej skorzystać.

Oferty Preferencyjne są dostępne wyłącznie dla osób, które ukończyły 18 lat.

Przykład: Wyraziłeś zgodę na personalizowane treści i oferty w swoim profilu IKEA FAMILY. Nasz system, na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych IKEA (np. 3- krotnego obejrzenia w ciągu 2 miesięcy oferty szafek kuchennych), a także innych interakcji z IKEA (na podstawie historii Twoich zakupów z ostatnich 12 miesięcy, i tego czy otwierasz wiadomości od IKEA dotyczące kuchni oraz tego, że w ankiecie wstępnej wyraziłeś zainteresowanie nabyciem nowej kuchni) ocenia, że statystycznie prawdopodobnie będziesz chciał kupić kuchnię w IKEA. IKEA przedstawi Ci rabat na kupno kuchni, który to rabat powinieneś zrealizować w określonym w Ofercie Preferencyjnej czasie.

Zgoda na personalizowane treści jest przypisana do Twojego profilu IKEA FAMILY lecz otrzymanie Oferty jest również zależne od urządzenia i przeglądarki, na których korzystasz z naszych Stron internetowych. Podczas sporządzania Oferty Preferencyjnej dla Ciebie, możemy skorzystać z różnych zestawów danych, zależnych od historii przeglądania na danym urządzeniu i przeglądarce, oraz od ustawień dotyczących poszczególnych kategorii cookies.

IKEA dba o to, aby nasz automatyczny system przyznawania Ofert Preferencyjnych pozostał uczciwy, efektywny i niestronniczy poprzez jego regularne testowanie.

Oprócz innych praw o których mowa rozdziale "Jakie prawa przysługują mi z racji tego, że IKEA przetwarza moje dane osobowe?", przy Ofertach Preferencyjnych możesz przedstawić swoje stanowisko, zakwestionować przedstawioną Ci Ofertę Preferencyjną i zwrócić się do IKEA, aby pracownik IKEA rozważył Twoją sytuację kontaktując się z IKEA w sposób opisany w rozdziale pt.:"Jak mogę się skontaktować z IKEA w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych?"

„Domolinia”

Domolinia jest Biurem Obsługi Klienta IKEA, z którego korzystasz kontaktując się z nami telefonicznie, e-mailowo lub przez formularz kontaktowy.

Za pośrednictwem Domolinii możesz np. dokonać zakupów w IKEA przez telefon lub porozmawiać o zawartych z IKEA umowach obejmujących towary lub usługi, a także zwrócić się do nas we wszystkich innych sprawach. W celu dokonania zakupów przez telefon, IKEA przetwarza Twoje dane, takie jak: imię i nazwisko, adres do faktury, adres dostawy, numer telefonu oraz adres e-mailowy. Dane te podawane są przez Ciebie dobrowolnie, lecz ich niepodanie, może czasem spowodować brak możliwości realizacji zamówienia i dostawy. W tym przypadku będziemy przetwarzać Twoje dane na potrzeby realizacji umowy sprzedaży lub świadczenia usług, do czasu przedawnienia roszczeń dotyczących zakupu. Podobnie będziemy wykorzystywać Twoje dane w przypadku innych zgłoszeń związanych z wykonywaniem zawartych z Tobą umów. Jeśli Twoje zgłoszenie nie dotyczy bezpośrednio wykonania umowy to będziemy je rozpatrywać na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Zgodnie z informacją, którą otrzymasz kontaktując się Domolinią, Twoja rozmowa telefoniczna z pracownikiem IKEA będzie rejestrowana. Nagrania wykorzystujemy w celu poprawy jakości naszej obsługi oraz w celu umożliwienia nam reagowania na ewentualne reklamacje oraz w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń. Są to nasze tzw. prawnie uzasadnione interesy. Nagrania przechowujemy do momentu przedawnienia roszczeń, zgodnie z obowiązującymi przepisami (np. Kodeksu Cywilnego). W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z obsługi klienta, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. Jeśli nie życzysz sobie nagrywania Twojej rozmowy z pracownikiem IKEA, zapraszamy do skorzystania z innych form kontaktu jak na przykład formularz kontaktowy czy wizyta w naszym sklepie. Jeśli jesteś Klubowiczem i wyraziłeś na to zgodę w swoim profilu, informacje o Twojej interakcji z Domolinią (np. składanych reklamacjach, dokonanych zwrotach) możemy wykorzystać także w celu analizy Twoich preferencji i zainteresowań oraz dostosowania przedstawianych Ci treści do Twoich potrzeb. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family".

Twoje dane przetwarzamy także na podstawie naszego uzasadnionego interesu w celach analitycznych, badania rynku i poprawy jakości naszych usług.

W określonych przypadkach, będziemy również korzystać z usług firm trzecich, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Będą to firmy realizujące dostawy, usługi reklamacyjne czy montażowe oraz dostawcy systemów informatycznych, w ramach wsparcia technicznego i zapewnienia narzędzi do działań marketingowych.

Nie przekazuj nam żadnych danych osobowych osób trzecich. Jeśli przekazujesz nam dane osobowe kogokolwiek innego niż Ty to jednocześnie oświadczasz, że uzyskałeś wyraźną zgodę na przekazanie nam tych wszystkich informacji w celu rozpatrzenia Twojego zgłoszenia.

Domolinia może odmówić przyjęcia danych osobowych o szczególnym charakterze (tzw. wrażliwych), takich jak np. informacje dotyczące stanu zdrowia, przekonań religijnych czy seksualności. W przypadku otrzymania tego typu danych, zastrzegamy sobie prawo do ich usunięcia i nie uwzględniania ich podczas realizacji zgłoszenia. W sytuacji, gdy przetwarzanie takich danych jest adekwatne z punktu widzenia rozpatrywanego zgłoszenia możemy poprosić Cię o Twoja wyraźną zgodę na przetwarzanie Twoich danych wrażliwych lub wykorzystywać je w celu ustalenia, dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami, w zależności od zaistniałej sytuacji.

Zamówienie katalogu IKEA

Kiedy prosisz pracownika „Domolinii” o przesłanie katalogu, podajesz nam swoje dane kontaktowe, abyśmy mogli spełnić Twoją prośbę i będziemy przetwarzać te dane na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu.

W ramach realizacji wysyłki katalogu, korzystamy z usług firm kurierskich, które otrzymają wspomniane powyżej dane wyłącznie w celu zrealizowania dostawy katalogu. Po wysłaniu katalogu zachowamy Twoje dane jeszcze przez 30 dni, aby być w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania w przypadku gdyby dostawa katalogu się opóźniała. Po tym czasie, dane zostaną usunięte. W tym przypadku, Twoje dane zostaną przekazane firmie, która dostarczy katalog dla Ciebie, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”.

Udział w rekrutacji w IKEA

Przyjmując Twoją aplikację w ramach rekrutacji na stanowisko w IKEA, poprosimy Cię o pewne informacje o Tobie, aby być w stanie ocenić Twoją aplikację.

Możemy również uzyskać Twoje podstawowe dane kontaktowe (imię, nazwisko, adres e-mail) od jednego z naszych pracowników, w ramach tzw. pracowniczego programu poleceń. Jeśli jednak nie otrzymamy od Ciebie wyraźnego potwierdzenia chęci wzięcia udziału w rekrutacji, dane te nie zostaną wykorzystane w procesie
i zostaną usunięte w momencie zaprzestania publikacji ogłoszenia rekrutacyjnego.

Twoje dane będziemy przetwarzać, aby spełnić wymagania przepisów prawa (Kodeksu Pracy), oraz do podjęcia działań przed zawarciem umowy o pracę, na Twoje życzenie, które wyrazisz przez udział w rekrutacji. Dla niektórych stanowisk, na późniejszym etapie rekrutacji, możemy poprosić Cię o nagranie krótkiego materiału filmowego, na którym odpowiadasz na zadane przez nas pytania. Wzięcie udziału w tym etapie rekrutacji jest oczywiście w pełni dobrowolne i jeśli nie wyrazisz zgody na to, zaprosimy Cię na spotkanie lub do rozmowy telefonicznej. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety oceny naszego procesu rekrutacyjnego, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. W ramach rekrutacji, Twoje dane osobowe mogą być dostępne dla podmiotów, które świadczą dla nas usługi, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Są to głównie dostawcy systemów informatycznych, za pośrednictwem, których realizowana jest rekrutacja, w ramach wsparcia i utrzymania tych systemów, również poza EOG. Twoje dane, jeśli wyrazisz na to zgodę, będziemy przechowywać przez okres 6 miesięcy, na potrzeby przyszłych rekrutacji. W takim przypadku, Twoje dane będą również dostępne dla innych spółek Grupy IKEA, na wypadek, gdyby Twoja kandydatura odpowiadała wymaganiom stawianym w ogłoszonych przez te spółki rekrutacjach. Dane o Twojej aplikacji, będziemy przetwarzać przez okres 12 miesięcy na wypadek pojawienia się zastrzeżeń co do procesu rekrutacyjnego. Po przejściu do określonego etapu rekrutacji, możemy Cię poprosić o dobrowolny udział w ankiecie doświadczeń kandydatów. Dane zebrane w trakcie ankiety będziemy przetwarzali w celu ciągłego podnoszenia jakości naszych procesów.

Centrum IKEA dla Firm

Centrum IKEA dla Firm to miejsce, w którym wychodzimy naprzeciw potrzebom Twojej firmy, niezależnie od jej wielkości czy branży.

Także i tutaj, możemy poprosić o Twoje dane osobowe, jeśli zechcesz umówić się na spotkanie z naszym doradcą. W takim przypadku, Twoje dane będziemy przetwarzać na potrzeby zorganizowania spotkania z Tobą, a jeśli zdecydujesz się na złożenie zamówienia, również w celu realizacji tego zamówienia, czyli dla wykonania umowy sprzedaży. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z naszych towarów i usług, na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów. Twoje dane osobowe mogą być dostępne dla podmiotów, które świadczą dla nas usługi, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Są to głównie dostawcy systemów informatycznych oraz podmioty zajmujące się utrzymaniem strony WWW „Centrum IKEA dla Firm”, w ramach wsparcia i utrzymania tych systemów, również poza EOG. Dane osobowe, zebrane na potrzeby umówienia spotkania z doradcą czy nawiązania kontaktu zwrotnego, przechowamy przez okres 3 miesięcy. W przypadku złożenia zamówienia, dane będziemy przechowywać zgodnie z obowiązującymi przepisami, do momentu przedawnienia roszczeń wynikających z zakupu.

Obsługa klienta biznesowego

Obsługując naszych klientów, którzy reprezentują firmy lub prowadzą własną działalność gospodarczą, również przetwarzamy dane osobowe, aby móc poprawnie zrealizować zamówienia, sporządzić dokumentację podatkową czy przedstawić ofertę dopasowaną do profilu działalności firmy.

Przetwarzanie Twoich danych będzie się w takich wypadkach odbywało odpowiednio na potrzeby realizacji umowy sprzedaży lub świadczenia usług, spełnienia wymagań wynikających z przepisów prawa oraz naszych prawnie uzasadnionych interesów polegających na marketingu naszych towarów i usług, w tym opartym o analizę zainteresowań i preferencji. Dodatkowo, o ile wyraziłeś zgodę, możesz otrzymywać Oferty Preferencyjne na postawie analizy takich danych. Więcej w rozdziale pt.: "IKEA Family". Jeśli skorzystasz z naszej oferty, możemy Cię również poprosić o opinię na temat realizacji Twojego zamówienia, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu. Twoje dane osobowe mogą zostać ujawnione podmiotom trzecim, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku oznacza to dostawców systemów informatycznych, usług wsparcia technicznego tych systemów lub zapewniające narzędzia do działań marketingowych oraz podmioty, które realizują usługi badania satysfakcji klientów oraz inne usługi takie jak np. dostawa czy montaż. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z oferty Leasingu, zostaniesz poproszony o udostępnienie swoich danych naszemu Partnerowi w zakresie finansowania, który będzie przetwarzał te dane we własnym zakresie i na własną odpowiedzialność. Szczegółowe informacje otrzymasz bezpośrednio od naszego partnera.

Zakup paneli fotowoltaicznych

Jeśli zdecydujesz się na zakup paneli fotowoltaicznych oferowanych przez naszego Partnera, możemy poprosić Cię o podanie Twoich danych osobowych w celu przedstawienia szczegółowych wyliczeń dotyczących instalacji oraz weryfikacji możliwości i kosztów montażu tej instalacji.

Zależy nam, aby oferowane przez naszych Partnerów towary i usługi spełniały oczekiwania naszych klientów, więc mimo przekazania Twoich danych Partnerowi, który przeprowadzi we własnym zakresie dalszy etap zakupu usługi, zachowamy Twoje podstawowe dane kontaktowe, aby mieć możliwość zweryfikowania, czy wszystko przebiegło zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Są to nasze tzw. prawnie uzasadnione interesy, aby odpowiadać na zainteresowanie naszych Klientów oraz upewnić się, że są oni zadowoleni z usług i towarów oferowanych przez nas i naszych Partnerów. Twoje dane przechowamy przez okres 12 miesięcy. Twoje dane osobowe mogą być dostępne dla podmiotów, które świadczą dla nas usługi, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Są to głównie dostawcy systemów informatycznych oraz podmioty zajmujące się utrzymaniem strony internetowej IKEA oraz baz danych, w ramach wsparcia i utrzymania tych systemów, również poza EOG.

Zamówienie części zamiennych

Kiedy prosisz pracownika „Domolinii” lub Biura Obsługi Klienta w sklepie o zamówienie części zamiennych do naszych towarów, podajesz nam swoje dane kontaktowe, abyśmy mogli spełnić Twoją prośbę.

Będziemy przetwarzać te dane na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu. Części zamawiamy w Twoim imieniu u naszego centralnego dostawcy, który otrzyma Twoje dane osobowe w celu zorganizowania wysyłki części do Ciebie. Po wysłaniu części, zachowamy Twoje dane jeszcze przez 90 dni, aby być w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania w przypadku kiedy dostawa się opóźni. Po tym czasie, dane zostaną usunięte bez możliwości odtworzenia. W tym przypadku, Twoje dane zostaną przekazane naszemu dostawcy oraz firmie kurierskiej, na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”.

Informacja dla reprezentantów, pracowników i współpracownicy podmiotów współpracujących z IKEA

Jeśli jesteś reprezentantem podmiotu, z którym IKEA podpisuje umowę, przetwarzamy Twoje dane zawarte w umowie w celu jej realizacji, spełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa (np. podatkowych) oraz dochodzenia roszczeń i obrony naszych praw.

Twoje dane będziemy przetwarzać przez okres obowiązywania umowy oraz przez okres wynikający z przepisów (podatkowych oraz dotyczących przedawnienia roszczeń wynikających z umowy).

Jeśli jesteś pracownikiem lub współpracownikiem podmiotu, który świadczy usługi na rzecz lub w imieniu IKEA lub podpisał z IKEA inną umowę, która wymaga kontaktów pomiędzy nami a Twoim pracodawcą lub zleceniodawcą, możemy otrzymać Twoje dane kontaktowe, abyśmy mogli kontaktować się z Tobą w sprawach związanych z umową.

Będziemy przetwarzać te dane na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu, aby zapewnić sprawną realizację postanowień tej umowy.

Twoje dane będziemy przetwarzać do momentu zakończenia obowiązywania umowy oraz przez okres, w którym strony umowy mogą dochodzić jakichkolwiek roszczeń oraz przez okres wynikający z przepisów podatkowych.

Udostępniamy Twoje dane podmiotom trzecim na zasadach opisanych w rozdziale pt.: „Czy IKEA dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym wypadku mogą to być dostawcy systemów informatycznych oraz spółki grupy Ingka, które świadczą na rzecz IKEA usługi, np. księgowe lub finansowe. W określonych przypadkach, możemy udostępnić Twoje dane podmiotom świadczącym usługi prawne na rzecz IKEA.

Inne informacje, których nam dostarczasz

Poprzez uczestnictwo w badaniach, możesz dostarczyć nam takich informacji, jak Twoje preferencje co do towarów, powody, dla których kupujesz dany towar, dane na temat Twojej rodziny i stylu życia – dzięki temu możemy dowiedzieć się więcej o Twoich preferencjach zakupowych.

Możesz dostarczyć nam takich informacji również wtedy, gdy wypełniasz kartę gwarancyjną towaru, który kupiłeś w IKEA. Dodatkowo, uzyskujemy tego typu informacje, jeśli zarejestrujesz się w IKEA Family albo wykupisz specjalne oferty IKEA, kupony rabatowe lub inne promocje.

W każdym z powyższych przypadków, zawsze będziemy się starali przekazać rzetelną informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych.

Archiwum - tutaj znajdziesz poprzednie wersje Polityki Prywatności IKEA