Home visit: a home for nature and the whole family

A living room with blue velvet sofa and dark walls.

Home visit: a home for nature and the whole family

For this creative couple, home is an open door – whether it’s to welcome back their grown-up children or invite nature inside. Make yourself at home at Anita and Stig’s place in Norway…

Special everyday moments ‘We’re lucky enough to have two living rooms, each with different uses. One is where we gather together to watch TV or a movie, and the other (the one with the velvet STOCKHOLM sofa) is where we spend most time as a family. It’s cosy and there’s no TV – all of the seating faces inwards instead, to encourage conversation,’ says Anita.

Stig sitting on the sofa with a cat.
A grey rug draped over a chair.

‘Objects and textures have stories to tell. Smoothed concrete, worn leather and the roughness of wood all come together with new pieces’

Anita, Fredrikstad
A kitchen with pastel wall and dark cupboards.

A kitchen for many cooks A sociable kitchen, designed around a kitchen island, reflects Anita’s love for homecooked food. ‘If we have family or friends over, there can be four or five of us cooking at once,’ says Anita. ‘The kitchen works in a flow, so while one person is cooking, one is chopping salad and someone else sets the table.’

Utensils stored in metal cans and wooden boxes.

First impressions The entrance hall is your first chance to show off your style – but making the space functional is equally important. Inside Anita’s front door, there’s an area to hang coats and bags, as well as an open storage unit displaying keepsakes, foraged objects and books. ‘I use displays to show the beautiful things I’ve collected,’ says Anita. See more of her displays here.

Rest and recovery Designing spaces with physical and emotional wellbeing in mind has always been a priority for Anita. ‘I had brain surgery for a tumour 10 years ago. My life changed. I had to slow down and be more mindful,’ says Anita. ‘For me, mindfulness is achieving aesthetic calm – especially in the rooms we sleep in.’

A black lamp and a stack of books.

The joy of shared memories ‘We met at the school gates,’ says Anita of her first meeting with Stig. ‘Our eldest children are the same age. I think we clicked because we’re both open, creative people. I’m a freelance garden/interior stylist and Stig is an art director.’ After a year, the couple moved in together with their respective sons and daughter. ‘Bringing our two families together showed us how much we had to learn from each other – it was a special time,’ says Stig.

A floorplan of Anita and Stig’s home.

Two become one Anita and Stig’s house is formed of two parts. On the ground floor, the original structure stands on the left side as it was 16 years ago when they moved in. The extension, on the right, was built in 2010 according to Anita’s designs and encompasses the hallway, home office, living and dining rooms. ‘We wanted the old part to feel different from the new, but for them to melt into each other in a beautiful way. We’ve been working on the house for many years – our spirit lives here.’

We love to see our customers get creative with our products. Go for it! But please note that altering or modifying IKEA products so they can no longer be re-sold or used for their original purpose, means the IKEA commercial guarantees and your right to return the products will be lost.

Made by

Interior stylist: Carl Braganza
Photographer: Benjamin Edwards
Artwork in first image: Vibeke Jerkaas @ customaid.no
Follow Anita on Instagram: @madebytonia