Pomiń

Przestronny salon z aneksem kuchennym w mieszkaniu w bloku #metamorfoza

Mała sypialnia w bloku z miejscem do pracy przed i po metamorfozie, zaplanowanej przez projektantów IKEA.

Zobacz jak projektant wnętrz IKEA zaprojektował metamorfozę przestronnego salonu z aneksem kuchennym w mieszkaniu w bloku. To utrzymane w jasnej kolorystyce wnętrze w nowoczesnym stylu, którego mieszkańcami jest trzyosobowa rodzina oraz kot.


Przed metamorfozą

Wyzwania przed jakim stanął projektant:

  • brak miejsca dla rozrastającej się wciąż biblioteczki oraz kolekcji płyt winylowych,
  • przestrzeń wokół telewizora nie była zagospodarowana,
  • za mało miejsca w dolnych szafkach,
  • niefunkcjonalna przestrzeń wokół stołu,
  • brak dekoracji, tekstyliów oraz odpowiedniego oświetlenia sprawiało, że pomieszczenie miało dość surowy charakter

Po metamorfozie

Marzeniem pani Anny była galeria ścienna, która wpisałaby się w przestrzeń wokół telewizora oraz znalezienie idealnego rozwiązaniana wyeksponowanie sporej kolekcji książek, które od przeprowadzki wciąż czekały spakowane w kartonach. 

Nowa odsłona ściany telewizyjnej to w pełni funkcjonalne rozwiązanie, które jednocześnie podkreśla pasje i zainteresowania mieszkańców. Białe fronty zostały zastąpione spójną zabudową w grafitowym odcieniu, która w połączeniu z drewnem nadaje wnętrzu przytulności i idealnie komponuje się z galerią ścienną.

Otwarte regały pozwoliły uporządkować całą kolekcję książek w jednym miejscu. Biblioteczka najmłodszego członka rodziny zajmuje dolne półki, ułatwiając mu swobodny dostęp do ulubionych tytułów.

Dzięki drewnianym półkom na wspornikach, kolekcja płyt winylowych może się swobodnie rozrastać.

Dolne szafki zyskały dodatkowe moduły, co uporządkowało przechowywanie i jednocześnie wyeksponowane zostały te elementy wystroju, po które mieszkańcy sięgają najczęściej, w tym gramofon.

Próbowałam sama rozrysować na kartce system półek, który rozwiązałby nasz problem, ale żadna ze stworzonych przeze mnie opcji nie zadowalała mnie w pełni.

Anna z Warszawyklientka

Roślinny akcent oraz dodatkowe tekstylia nadały wnętrzu przytulnego charakteru.

Okrągły stół zajmuje znacznie mniej miejsca, zapewniając jednocześnie komfort niezależnie od ilości gości – jest bowiem rozkładany. Dzięki lampie podłogowej na długim ramieniu, to właśnie wokół stołu, niezależnie od pory dnia skupiły się w dużej mierze codzienne aktywności mieszkańców.

Rośliny wyeksponowane zostały w jednym miejscu. Stolik kawowy świetnie się  sprawdza w roli kwietnika. 


Zaprojektowałam wnętrze, które dzięki metamorfozie ściany TV zyskało dodatkowe miejsca do przechowywania i niepowtarzalny charakter.

ElżbietaProjektantka wnętrz IKEA


Potrzebujesz pomocy przy projektowaniu swoich wnętrz?

Pomożemy Ci zaprojektować funkcjonalną i atrakcyjną kuchnię, garderobę, sypialnię, pokój dzienny, pokój dziecka oraz przestrzeń dla biznesu. Umów się na spotkanie z projektantem IKEA. Umów się na spotkanie z naszym projektantem w sklepie lub zdalnie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne metamorfozy