Personal Data Privacy Notice

Dear valued IKEA customers and guests,

This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is issued to all our valued customers and guests of Ikano Handel Sdn Bhd (“[IKEA]”, “us”, “we”, “our” or “ours”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, provide products and/or services to you, respond to your enquiries or complaints, provide you with information and/or updates on products, services and/or promotions offered by [Ikano Handel Sdn Bhd] and selected third parties and other purposes required to operate and maintain our business as set out in our Personal Data Privacy Policy (collectively referred to as “Purposes”).

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent except to Inter IKEA Systems B.V., our vendors, our suppliers, our appointed agents and/or our service providers, within or outside Malaysia, where necessary, that provide related products and/or services in connection with our business, any party who undertakes to keep your personal data confidential, any person as set out in our Personal Data Privacy Policy, or to whom we are compelled or required under the law to disclose to.

A copy of our Personal Data Privacy Policy is available here.

It is necessary for us to collect and to retain your personal data. If you do not provide us with your personal data, or do not consent with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy, we will not be able to effectively provide products and/or services to you, if at all.

We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. You have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct your personal data held by us. You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data. (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).

Your written request should be addressed to:

Data Protection Officer
Address: IKEA Damansara, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Contact No.: +(603) 7952 7575
Email Address: dpo.my@ikano.asia

By submitting your personal data to us, you consent to us processing your personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice. We will also take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

In some circumstances, you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their Personal Data in accordance with this Personal Data Privacy Notice.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy from time to time. We will notify you of any amendments to this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Personal Data Privacy Notice or Personal Data Privacy Policy.

In accordance to Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Personal Data Request Forms

Personal Data Request Forms Ikano Handel Sdn Bhd aims to comply with the requirements of the Personal Data Protection Act (PDPA) 2010. We will respond as per the Personal Data Protection Act (2010) specified guidelines upon the receipt of your Request. Thank you for your understanding.

Data access request form

To submit a request for access to your personal data, please download and complete this request form and email it to dpo.my@ikano.asia.

If you are requesting for access for another person, please download and complete this request form and email it to dpo.my@ikano.asia.

If you are an IKEA FAMILY member, you may login to the in-store kiosk or website to view your personal data.

Data correction request form

To submit a request for correction to your personal data, please download and complete this request form and email it to dpo.my@ikano.asia.

If you are requesting for access for another person, please download and complete this request form and email it to dpo.my@ikano.asia.

If you are an IKEA FAMILY member, you may login to the in-store kiosk or website to edit your personal data.

General consent withdrawal request form

To withdraw consent to the collection, use and disclosure of your personal data, and/or to terminate your IKEA FAMILY or småles membership, please download and complete this request form.

If you are an IKEA FAMILY member, you may login to the in-store kiosk or website to update your consent to receive direct marketing and promotions.

Complaint form

To submit a complaint or grievance regarding how we are handling your personal data or about how we can complying with the PDPA, please download and complete this complaint form and email it to dpo.my@ikano.asia.

Notis Privasi Data Peribadi

Pelanggan-pelanggan dan tetamu-tetamu yang dihormati,

Notis privasi untuk data peribadi ini (“Notis Privasi Data Peribadi”) diberikan kepada semua pelanggan dan tetamu Ikano Handel Sdn Bhd (“[IKEA]”, “kita” dan “kami”), yang dihormati, selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, memberi produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memberi anda maklumat terkini mengenai produk, perkhidmatan dan/atau promosi yang ditawarkan oleh [Ikano Handel Sdn Bhd] dan pihak ketiga yang terpilih, serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami sepertimana yang tertera di Polisi Privasi Data Peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Inter-IKEA Systems B.V., vendor, pembekal serta ejen dilantik oleh kami, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu, yang memberi produk dan/atau perkhidmatan berkaitan dengan perniagaan kami, mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit, kepada mana-mana pihak sepertimana yang tertera di dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami, atau sekiranya diperlukan di bawah undang-undang. Sesalinan Polisi Privasi Data Peribadi kami boleh didapati di sini.

Kami perlu mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan data peribadi anda kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Notis Privasi Data Peribadi dan Polisi Privasi Data Peribadi kami, kami mungkin tidak dapat memberikan produk dan/atau perkhidmatan secara efektif kepada anda.

Kami akan memastikan data peribadi anda disimpan dengan selamat. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda pada bila-bila masa (contohnya, meminta kami berhentikan penghantaran iklan atau promosi kepada anda untuk tujuan pemasaran).

Setiap permintaan bertulis atau perhubungan mengenai data anda perlu disampaikan ke alamat di bawah:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat: IKEA Damansara, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
No.Telefon: +(603) 7952 7575
Alamat E-mel: dpo.my@ikano.asia

Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan setakat tarikh notis ini. Anda mesti, dengan segera, mengemaskini data anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Dalam keadaan tertentu, anda mungkin telah memberi data peribadi berkaitan individu lain (seperti ahli keluarga anda atau pihak ketiga yang lain termasuk individu yang di bawah umur 18 tahun). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan di laman web kami atau melalui cara lain yang bersesuaian. Jika kita meminda Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami, pindaan itu hanya akan berkuat-kuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi Data Peribadi atau Polisi Privasi Data Peribadi yang terpindah.

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Borang Permintaan Data Peribadi

Borang Permintaan Data Peribadi Ikano Handel Sdn Bhd bertujuan untuk mematuhi keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) 2010. Kami akan menjawab seperti dalam garis panduan yang ditentukan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 setelah Permintaan anda diterima. Terima kasih.

Borang permintaan akses Data

Bagi mengemukakan permintaan untuk mengakses data peribadi anda, sila muat turun dan lengkapkan borang permintaan ini dan email ke dpo.my@ikano.asia.

Jika anda memohon akses untuk orang lain, sila muat turun dan lengkapkan borang permintaan ini dan email ke dpo.my@ikano.asia.

Jika anda ahli IKEA FAMILY, anda boleh log masuk di kios dalam gedung atau laman web untuk paparan data peribadi anda.

Borang permintaan pembetulan Data

Untuk mengemukakan permintaan untuk pembetulan data peribadi anda, sila muat turun dan lengkapkan borang permintaan ini dan email ke dpo.my@ikano.asia.

Jika anda meminta akses untuk orang lain, sila muat turun dan lengkapkan borang permintaan ini dan email ke dpo.my@ikano.asia.

Jika anda ahli IKEA FAMILY, anda boleh log masuk di kios dalam gedung atau laman web untuk mengedit data peribadi anda.

Borang izin am penarikan balik

Untuk menarik balik izin terhadap pengumpulan, penggunaan dan pendedahan data peribadi anda, dan/atau menamatkan keahlian IKEA FAMILY anda atau keahlian småles, sila muat turun dan lengkapkan borang permintaan ini.

Jika anda ahli IKEA FAMILY, anda boleh log masuk di kios dalam gedung atau laman web untuk mengemaskini izin anda untuk menerima pemasaran langsung dan promosi.

Borang aduan

Untuk mengemukakan aduan atau ketidak puasan hati mengenai bagaimana kami menangani data peribadi anda atau mengenai bagaimana kami boleh mematuhi PDPA, sila muat turun dan lengkapkan borang aduan ini dan email ke dpo.my@ikano.asia.